Studiul, publicat de săptămânalul Die Zeit pe site, a fost realizat de către Fundația germană Bertelsmann în noiembrie, cu mult înainte de atacul comis miercuri la Paris, la sediul săptămânalului francez Charlie Hebdo, în care au fost ucise 12 persoane.
Potrivit anchetei, care relevă că majoritatea persoanelor intervievate se consideră tolerante, 40% dintre persoanele sondate se simt „ca niște străini în propria țară”.
De asemenea, 24% dintre persoanele chestionate ar dori să interzică imigrația musulmanilor în Germania, o țară cu 81 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ patru milioane sunt musulmani – cei mai mulți turci sau de origine turcă.
Această ostilitate față de islam, subliniază Fundația, pare larg răspândită atât în mediile conservatoare cât și în cele de stânga, inclusiv în rândul clasei medii, așa cum arată manifestațiile organizate din octombrie la Dresda (est) de către mișcarea antiislam Pegida, din care fac parte neonaziști, activiști de extremă dreapta și, mai ales, numeroși cetățeni obișnuiți.
Această islamofobie este comparabilă cu antisemitismul larg răspândit în secolul al XIX-lea, insistă Fundația Bertelsmann, care amintește că, în 2012, 52% dintre germani considerau islamul incompatibil cu Occidentul – față de 61% în 2015.
Specialistul media Kai Hafez, care a co-redactat acest studiu, subliniază asupra responsabilității presei – care a prezentat o imagine prea negativă despre islam: mulți au auzit vorbindu-se despre islam doar prin intermediul „organizației Statul Islamic, violenței și salafiștilor”, prin intermediul oprimării femeilor sau refuzului valorilor democratice, notează Hafez, un profesor la Universitatea din Erfurt.
Ancheta a fost realizată în noiembrie, pe un eșantion de 937 de persoane nemusulmane.
Fundația Bertelsmann a intervievat și musulmani din Germania. Persoanele de origine străină – aflate la a doua sau a treia generație – sunt mai religioase decât au au fost părinții lor, iar marea majoritate dintre ele se recunoaște în valorile democrației și Constituției germane, potrivit fundației.