Prima pagină » Știri externe » Peste un miliard de catolici așteaptă primul papă de culoare

Peste un miliard de catolici așteaptă primul papă de culoare

Peste un miliard de catolici așteaptă primul papă de culoare
Peste un miliard de catolici sunt în așteptarea unui papă african, după decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie, relatează AFP.

Peste un miliard de catolici sunt în așteptarea unui papă african, după decizia lui Benedict al XVI-lea de a demisiona pe 28 februarie, relatează AFP.

ai Papei.

„Luând în considerare procentajul de africani catolici, ar fi corect să avem un papă de culoare”, a declarat Rene Legre Hokou, președintele Ligii ivoriene pentru Drepturile Omului.

„În comunitatea catolică africană, un papă de culoare ar putea însemna puțină vitalitate și ar denota caracterul universal al acestei religii”, a adăugat președintele Ligii.

Economistul Pat Utomi, fost candidat la alegerile prezidențiale din Nigeria și personalitate a comunității catolice locale, recunoaște că ar fi mândru dacă un african ar fi ales papă.

Potrivit lui Utomi, papa ar trebui să fie „o persoană bună, cu o viziune care corespunde timpului”.

În acest sens, Utomi a afirmat că, în ceea ce privește problemele cu care se confruntă Biserica catolică, Africa este reprezentativă pe mai multe niveluri.

„Ioan Paul al II-lea a fost o replică Uniunii Sovietice”, consideră Utomi. „Într-o anumită măsură, scopul Bisericii este de a găsi (…) limbă comună cu islamul și cu mișcarea penticostală”, a adăugat el.

Africanii au aderat în masă la bisericile evanghelice, unii dintre ei considerând că ele sunt mai conforme cu activitățile cotidiene. Aceasta reprezintă o problemă majoră pentru Biserica catolică.

De asemenea, în țări precum Nigeria, populată în mare parte de musulmani la nord și creștini la sud, tensiunile etnice și religioase sunt însoțite de violențe.

Archiepiscopul de Abuja, John Onaiyekan, numit în octombrie cardinal, încearcă să împace creștinii și musulmanii din țara sa.

„Avem nevoie de un lider abil ca Ioan Paul al II-lea, care a reușit că interacționeze cu Biserica din Orient și cu ortodocșii din Est”, a declarat Utomi.

Potrivit observatorilor din Vatican, Conclavul poate decide alegerea unui Papă din America Latină, Africa sau Asia.

Alții consideră că un criteriu important ar putea fi vârsta. Benedict al XVI-lea, care demisionează din cauza vârstei înaintate de 85 de ani, le-ar putea cere cardinalilor alegerea unui papă mai tânăr care să facă față mandatului.

Benedict al XVI-lea a vizitat Africa de două ori: în 2011, s-a aflat în Benin și în 2009 – în Angola și Camerun.

„Consider că noi ar trebui să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest om (…), care a dat dovadă de solicitudine în ce privește Biserica, în special cea africană”, a afirmat arhiepiscopul de Lagos, Alfred Adewale Martins.

În pofida atitudinii pozitive a Vaticanului față de continentul african, unii se îndoiesc că a sosit timpul pentru un papă de culoare.

„Mă îndoiesc că vom avea un papă african, (…) momentul potrivit încă nu a sosit””, a declarat Zeb Renardo, parohul bisericii San Antonio da Polana, din Maputo, capitala Mozambicului, la puțin timp după anunțul privind demisia lui Benedict al XVI-lea.

Alegerea unui Papă non-occidental ar fi posibilă, pentru că „în prezent, lumea este multicoloră”, afirmă părintele polonez Stanislaw Skuza, rector al bazilicii Notre-Dame de la Paix din orașul Yamoussoukro (Coasta de Fildeș), sfințită de Ioan Paul al II-lea în 1990 și considerată ca fiind cel mai important altar creștin din Africa.

Citește și