Prima pagină » Știri externe » Peste un milion de „fluturași” vor ajunge la cetățenii unei țări europene. Ce mesaj le transmite guvernul

Peste un milion de „fluturași” vor ajunge la cetățenii unei țări europene. Ce mesaj le transmite guvernul

Peste un milion de „fluturași
Detalii pe gândul

Săptămâna trecută, pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial, guvernul suedez a anunțat că va distribui 4,7 milioane „fluturași” cu sfaturi pentru apărare, în care își avertizează cetățenii de un eventual război.

Recent, Estonia a anunțat că va tipări 1,3 milioane broșuri informative pentru populație, în care oferă instrucțiuni în caz de război, a declarat generalul Martin Herem, care conduce Forțele Estoniene de Apărare, pentru Postimees.

Estonia, fost satelit al republicii sovietice, se află la granița cu Rusia și este acum membră NATO, însemnând că SUA și Europa vor fi obligate prin tratat să intervină, în caz de conflict militar.

Când analiștii vorbesc despre scenarii de război între SUA și Rusia, se referă deseori la granița dintre Estonia și țara condusă de Vladimir Putin, ca fiind cel mai probabil loc în care ar putea izbucni un conflict, dincolo de granița cu Ucraina.

La sfârșitul anului 2016, scrie zerohedge.com, Lituania a lansat un manual de 75 de pagini despre „cum să supraviețuiești unei noi ocupații rusești”, intitulat oficial „Pregătește-te să supraviețuiești în caz de urgență și război”.

Toate cele trei țări baltice (Estonia, Letonia și Lituania) au mai fost în trecut invadate de Rusia. Totuși, statele baltice sunt sub controlul NATO și o agresiune a Rusiei în Europa ar fi complicată, deoarece ar duce la război.

Săptămâna trecută, televiziunea publică estoniană ERR a anunțat că spațiul aerian al Estoniei a găzduit un exercițiu la care au luat parte mai multe bombardiere B-52 ale Forțelor Aeriene americane. „Antrenamentul comun cu bombardiere grele reprezintă o opotunitate excelentă de a simula atacuri aeriene de amploare asupra țintelor de la sol”, a declarat șeful Forțelor Aeriene Estoniene, colonelul Riivo Valge.

 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și