Prima pagină » Știri externe » Peștii spioni. Ce metodă ingenioasă a găsit Pentagonul pentru a detecta dronele subacvatice

Peștii spioni. Ce metodă ingenioasă a găsit Pentagonul pentru a detecta dronele subacvatice

Un program din cadrul Departamentului Apărării din Statele Unite ale Americii vrea să „recruteze" pești pentru a-i folosi în detectarea navelor străine și a dronelor subacvatice.

Prin studierea abilităților excepționale ale vietăților marine de a detecta și cele mai mici turbulențe care au loc în apă, DARPA (Defence Advanced Research Project Agency) vrea să creeze o modalitate prin care și cele mai mici mașinării autonome care ar putea exista în apele americane să poate fi detectate rapid.

Programul se numește The Persistent Aquatic Living Sensors (PALS –  n .r . Senzorii acvatici persistenți vii) și include  vietăți acvatice precum creveți, planctonul bioluminiscent și alte microorganisme.

Acestea vor fi conectate la o aparatură diversă, microfon, sonar și chiar camere, iar datele colectate vor fi folosite de către un software care va interpreta stimulii primiți și îi va analiza pentru a releva dacă vietățile au detectat nave sau alte turbulențe subacvatice.

Potrivit declarației unui specialist în oceanografie pentru piblicația The Independent, întregul proiect presupune o cunoaștere sofisticată și specializată a vieții marine.

Foto: Pixabay / Caracter ilustrativ

 

Citește și