PETIȚIE. Europarlamentarul PSD (S&D) Victor Negrescu a inițiat o petiție cu scopul de a solicita instituțiilor europene respectarea măsurilor de protecție socială și medicală pentru muncitorii sezonieri români

Publicat: 19 05. 2020, 19:06
Actualizat: 19 05. 2020, 21:39
Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu. Sursă FOTO: Twitter

Europarlamentarul PSD (S&D) Victor Negrescu face un apel pentru semnarea unei petiții inițiate de Partidul Social Democrat și PES activists România ce urmează a fi depusă la Parlamentul European, cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze și să asigure drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană. Deși reprezentanții PES activists Diaspora au solicitat Ombudsmanului European și Autorității Europene pentru Muncă să investigheze situația muncitorilor români și să intervină pentru protejarea drepturilor acestora, Guvernul României nu a avut nicio reacție. 

Problema lucrătorilor sezonieri reflectă exercitarea unui drept european, de a munci într-un alt stat membru

„Situația lucrătorilor români transportați în plină pandemie de coronavirus, în diferite state membre ale Uniunii Europene pentru efectuarea unor munci sezoniere sau activități de tip social nu este doar o problemă locală, națională și ea nu trebuie să rămână uitată sau trecută cu vederea, după ce i s-au stins ecourile în presă. Este  vorba despre cetățeni europeni care au fost expuși la grave riscuri tocmai în timp ce își exercitau un drept european – acela de a munci într-un alt stat membru. Situația a fost generată de acordurile bilaterale și de măsurile speciale incoerente decise de Guvernul României, dar și de incapacitatea și, ulterior, de indiferența executivului PNL față de drepturile încălcate ale acestora, față de condițiile improprii de transport, cazare și muncă și față de riscurile la care sunt supuși acești oameni aflați în căutarea unui trai mai bun”, potrivit inițiatorilor petiției.

Autoritățile române trebuie să garanteze un cadru pentru desfășurarea contractelor de muncă sezonieră într-un alt stat membru

„Sunt cetățeni români care trebuie să-și poată folosi dreptul de a munci în condiții de siguranță deplină. Sunt, în același timp, cetățeni europeni, iar instituțiile europene trebuie interpelate pentru a veghea la respectarea acestor drepturi. Nu cred că vreunul dintre acești oameni a decis cu ușurință să plece la muncă în străinătate în aceste condiții dificile, și cu atât mai mult ei merită protecție, iar familiile lor merită să-i știe în siguranță. Este momentul ca autoritățile românești să garanteze un cadru clar, sigur, lipsit de riscuri pentru desfășurarea contractelor de muncă sezonieră într-un alt stat membru în condițiile impuse de epidemia în desfășurare – mai ales că aceasta nu se va încheia curând”.

„În cazul altor țări, cetățenii sunt protejați de propriul stat care apelează la mecanismele europene de protecție”

„Inechitatea, discriminarea și riscurile sociale sunt, din nefericire, fenomene de care piața muncii din Europa nu este străină, iar acum tind să se amplifice. În cazul altor țări, cetățenii sunt protejați de propriul stat care apelează la mecanismele europene de protecție. La noi, din păcate, Guvernul liberal a ignorat problema.Tratamentul la care au fost supuși muncitorii români sezonieri intră în conflict cu valorile sociale europene și pune sub semnul întrebării respectarea standardelor europene în materie de protecție socială”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții PES activists Diaspora au solicitat Ombudsmanului European să investigheze situația muncitorilor români și să intervină pentru protejarea drepturilor acestora

„Recent, alături de mai mulți reprezentanți ai PES activists Diaspora, am solicitat Ombudsmanului European să investigheze situația muncitorilor români care s-au deplasat în alte state europene pentru contracte sezoniere de muncă și să intervină pentru protejarea drepturilor acestora. Tot în această logică am interpelat Autoritatea Europeană pentru Muncă în vederea demarării unei investigații. Am primit răspunsuri constructive și demersurile vor continua. Din păcate, Guvernul României nu a avut nicio reacție. Cu toate acestea, trebuie mers până la capăt în a rezolva această situație. De aceea, Partidul Social Democrat și PES activists România au inițiat o petiție ce urmează a fi depusă la Parlamentul European, cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze aceste situații expuse pe larg în spațiul public și să asigure drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană.

Demersurile pe care le întreprind în calitate de europarlamentar, inițiativele PES activists România sau acțiunea parlamentară a partidelor de opoziție reprezintă, toate, încercări de a atrage atenția asupra importanței consolidării și respectării Pilonului european al drepturilor sociale, dar și asupra nevoii unei reacții mai ferme din partea autorităților europene, pentru a preveni creșterea inegalităților la nivelul UE. Arătăm, astfel, incapacitatea actualului partid de guvernământ în a folosi mecanismele europene pentru protejarea cetățenilor români. Dar miza este mult mai importantă, pentru noi toți: sub presiunea acestei pandemii, Uniunea Europeană are oportunitatea să-și consolideze instituțiile, să-și afirme mai clar valorile, să-și protejeze mai bine cetățenii și, mai ales, să își mențină standardele sociale la cel mai înalt nivel. În acest fel, societatea europeană poate ieși mai puternică din această criză”, potrivit comunicatului de presă.

Petitie inițiată de Pes România și PSD. Sursă FOTO: Change org

 

Petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană” poate fi semnată aici: https://www.change.org/drepturiegale