Un partid din Noua Zeelandă a lansat marți o petiție prin care solicită schimbarea oficială a numelui acestei țări în Aotearoa.
Aotearoa, care se traduce prin „ținutul lungului nor alb” este o denumire care este folosită destul de des pentru a desemna Noua Zeelandă, informează site-ul agenției Agerpres.
Cu toate acestea, istoria acestei denumiri este una relativ controversată și se crede că a fost folosită inițial doar pentru North Island, una dintre cele două insule principale ale Noii Zeelande și nu pentru toată țara.
Pe lângă schimbarea numelui țării, partidul Te Pati Maori își propune ca până în 2026, toate localitățile din Noua Zeelandă să își redobândească numele în limba maori, au declarat liderii formațiunii, Rawiri Waititi și Debbie Ngarewa-Packer.
„Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa. Tangata whenua (indigenii, n. red.) sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Waititi.
Ngarewa-Packer a notat că schimbările de nume şi „impunerea unei agende coloniale în sistemul de educaţie” au făcut ca nivelul de fluenţă în limba maori să se prăbuşească de la 90% în 1910 la 26% în 1950. În prezent, această rată este de circa 20%.
Debbie Ngarewa-Packer spune că schimbarea numelui țării ar putea contribui la „restaurarea statutului limbii noastre”.
Potrivit sursei citate, multe companii și instituții guvernamentale din Noua Zeelandă deja folosesc denumirea Aotearoa, chiar și pe pașapoarte.
Limba maori a devenit una dintre limbile oficiale ale Noii Zeelande în iulie 1987.
Petiții similare pentru schimbarea denumirii Noii Zeelande au mai fost lansate, ultimele în 2018 și 2019. Aceste două petiții au ajuns în Comisia Administrativă din Parlament, care a considerat la acea vreme că o modificare a denumirii țării nu se impune.