Petro Poroșenko îi cere ajutorul lui Mark Zuckerberg în conflictul cu „trolii ruși”

Publicat: 14 05. 2015, 14:35

Președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a cerut fondatorului Facebook Mark Zuckerberg să creeze un birou administrativ special care să soluționeze plângerile.

Rusia nu a reacționat față de aceste acuzații.

„Este necesar să folosim toate canalele disponibile pentru a obține reacția companiilor globale”, afirmă Poroșenko într-un mesaj postat pe Facebook, adresat lui Zuckerberg.

Dedesubt, președintele ucrainean a postat un mesaj prin care Zuckerberg adresa o invitație la sesiunea obișnuită „Townhall Q&A”, pe 14 mai.

Răspunsurile la invitația lui Zuckerberg au fost masiv proucrainene.

„Puteți, tu sau echipa ta, să faceți ceva pentru a rezolva această problemă?” întreabă cel mai popular comentariu, care număra zeci de mii de „like-uri”. „Creați o administrare separată pentru segmentul ucrainean, blocați rapoartele abuzive din Rusia sau măcat monitorizați mai atent bloggerii de top ucraineni, dar ajutați-ne cumva, vă rugăm”, se arată în continuare în mesaj.

O serie de conturi aparținând unor utilizatori ucraineni populari pe Facebook au fost suspendate în ultimele câteva săptămâni, după postarea unor actualizări critice la adresa Rusiei sau separatiștilor proruși din Estul Ucrainei, susținuți de Moscova.

Un poet ucrainean, Andrii Bondar, a fost afectat de regulile rețelei de socializare, după ce a publicat un vers în care ironizează obsesia presei rusești față de Ucraina, preluat sub hashtagul popular „What are Ukrainians up to?”.

De asemenea, contul pe Facebook al lui Ghenadi Moskal, guvernatorul regiunii Lugansk, a fost blocat după ce a publicat o fotografie în care apare lângă un poster care proferează obscenități la adresa separatiștilor.

Rușii sunt afectați și ei de presupusa campanie de reducere la tăcere, pe Facebook, a criticilor Kremlinului.

Contul jurnalistului independent Serghei Parkomenko a fost suspendat pe 6 mai, după ce acesta citat acuzații privind implicarea Rusiei în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei.

Facebook a afirmat ulterior că suspendarea a fost eroare.

„Echipa noastră se ocupă de mii de rapoarte și plângeri zilnic și greșim în unele cazuri, rar”, a afirmat un reprezentant Facebook citat de agenția rusă RBK.

Utilizatorii Facebook vizați de asemenea rapoarte abuzive acuză faptul că acestea sunt depuse de către oameni plătiți de Kremlin sau de presupusa „armată de troli” a Guvernul rus, al cărei scop este să-i promoveze punctul de vedere pe social media.

Kremlinul nu a reacționat față de aceste acuzații, iar Facebook urmează să răspundă solicitării cu privire la înființarea unui birou administrativ separat care să se ocupe de comentariile despre Ucraina.