Coreea de Nord, care a făcut apel vineri la încetarea ostilităților cu Coreea de Sud, și-a continuat ofensiva diplomatică, de această dată la ONU, cerând țării vecine și totodată rivale să „pună capăt cercului vicios de calomnie și ură”, relatează AFP.
Ambasadorul Coreei de Nord la Națiunile Unite, Sin Son-ho, a ținut o conferință de presă, eveniment rar, în cursul căreia a explicat că țara sa vrea evitarea unui „holocaust nuclear”, pe fondul unor nemulțumiri ale Phenianului față de manevrele militare comune ale Washingtonului și Seulului, programate în februarie.
„Un război în Peninsula Coreeană va face ca marile puteri să pescuiască în ape tulburi și va aduce distrugeri inimaginabile coreenilor”, a declarat el, îndemnând comunitatea internațională să exercite presiuni pentru a pune capăt acestor exerciții militare.
Sin a sugerat ca aceste manevre să aibă loc în Statele Unite. „În cazul în care coordonarea și cooperarea cu Statele Unite sunt atât de prețioase și au o importanță atât de mare, ei ar trebui să organizeze aceste exerciții într-o zonă izolată sau în Statele Unite, departe de spațiile terestru, maritim și aerian al Peninsulei Coreene”, a spus el.
Pentru a ameliora relațiile dintre cele două țări, „este necesar să punem capăt calomniei, actelor militare ostile (…), și să creăm un climat de reconciliere”, a continuat diplomatul.
Sin nu a menționat nimic despre o eventuale reuniri ale familiilor separate încă de la Războiul din Coreea (1950-1953), una dintre propunerile avansate de Phenian vineri.
Seulul a primit favorabil această inițiativă, dar s-a arătat mai prudent în legătură cu alte propuneri.
Coreea de Nord a făcut apel vineri la încetarea tuturor ostilităților cu Coreea de Sud, potrivit unei scrisori deschise trimise autorităților sud-coreene de către liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Săptămâna trecută, Phenianul a făcut o serie de propuneri, îndemnând Coreea de Sud să anuleze exercițiile militare comune cu Statele Unite și recomandând un moratoriu privind încetarea insultelor între cele două țări. Seulul a respins aceste propuneri, pe care le consideră drept un „fals” exercițiu de propagandă, și a avertizat că Phenianul, dimpotrivă, ar vrea să pregătească terenul pentru o nouă provocare.