Piața Tiananmen, 23 de ani mai târziu. SUA cer Chinei să îi elibereze pe protestatarii arestați în 1989. UPDATE: Reacția dură a Beijingului
Statele Unite au cerut Chinei, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la înăbușirea de către armată a manifestațiilor prodemocratice din Piața Tiananmen, să îi elibereze pe protestatarii arestați pentru implicarea în evenimentele din 1989, se arată într-un mesaj al Departamentului de Stat american.
„Încurajăm guvernul chinez să îi elibereze pe toți cei care încă se află în închisori, din cauza participării lor la demonstrații; să facă publice informațiile despre cei uciși, arestați sau dați dispăruți”, au îndemnat SUA.
Totodată, americanii le-au cerut chinezilor să „pună punct hărțuirii constante a participanților la demonstrații și a familiilor lor”.
„Reînnoim apelul către China pentru respectarea drepturilor universale ale omului și pentru oprirea hărțuirii activiștilor pentru drepturile omului și a familiilor lor”, se arată în încheierea mesajului adresat de Departamentul de Stat american Beijingului.
UPDATE 14.45 China a răspuns mesajului Departamentului de Stat din SUA, exprimându-și „nemulțumirea profundă” față de „imixtiunile” americanilor. „Partea americană ignoră faptele și continuă să facă asemenea declarații an după an, emițând acuze nefondate la adresa guvernului chinez”, a afirmat Liu Weimin, purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe din China.
Poliția chineză a bătut sau arestat, în acest sfârșit de săptămână, zeci de militanți care comemorau, în diferite părți ale țării, evenimentele din 1989.
Imagine din 4 iunie 1989, care îi arată pe chinezi inspectând tancurile arse de protestatari, pentru a împiedica armata să înainteze în Piața Tiananmen // FOTO: Manuel Ceneta/AFP/Mediafax
În 1989, piața Tiananmen din centrul Beijingului a fost locul în care s-au desfășurat, vreme de șase săptămâni, manifestații prodemocratice. Mișcarea a fost suprimată în 4 iunie, când Partidul Comunist a scos tancurile în stradă, pentru a opri ceea ce puterea comunistă a descris a fi „o revoltă contra-revoluționară”.
Se crede că sute sau chiar mii de oameni au murit în noaptea de 3 spre 4 iunie, în urma confruntărilor cu armata.
Nu se cunosc informații despre numărul total al victimelor acestor proteste ori despre cei arestați pentru că au luat parte la ele.