Prima pagină » Știri externe » Pilotul militar ucrainian Nadia Savcenko, condamnată la închisoare în Rusia. Câți ani va sta în spatele gratiilor

Pilotul militar ucrainian Nadia Savcenko, condamnată la închisoare în Rusia. Câți ani va sta în spatele gratiilor

Pilotul militar ucrainian Nadia Savcenko, condamnată la închisoare în Rusia. Câți ani va sta în spatele gratiilor
Nadia Savcenko, care a devenit cea mai faimoasă prizonieră din conflictul ucrainean, a fost condamnată marți la 22 de ani de închisoare, între altele pentru crimă, însă fostul pilot respinge toate acuzațiile, relatează DPA online.

Savchenko, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzată că a transmis forțelor naționale ucrainene coordonatele în vederea unui atac în care au fost uciși doi jurnaliști ruși.

Ea a fost găsită vinovată de crimă, tentativă de omor și traversarea ilegală a frontierei ruse în timpul conflictului armat din Donbas, o regiune industrială în estul Ucrainei, potrivit agenției ruse de stat Tass.

Tribunalul de la Donețk, un oraș situat în sudul Rusiei în apropiere de frontiera cu Ucraina, a stabilit că pedeapsa include cei aproape doi ani de când a fost încarcerată în Rusia.

Procurorii au acuzat-o pe Savcenko, un fost pilot, de „ură politică”, potrivit BBC.

Însă ea respinge toate acuzațiile.

Numeroși politicieni occidentali au îndemnat la eliberarea celei care a fost aleagă între timp în Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean), reiterând acuzațiile apărării, care a denunțat acest proces drept „un show” și o „farsă”.

În timp ce se prezenta sentința, după două zile de citire a verdictului, Savcenko a perturbat ședința cântând imnul național ucrainean.

După ce a fost ajuns în custodia rusă, la jumătatea lui 2014, Kievul a numit-o membră a delegației ucrainene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), oferindu-i astfel imunitate diplomatică.

Însă procurorii ruși au afirmat că această imunitate nu este valabilă în dosar, deoarece numirea a fost făcută după presupusele fapte.

La începutul lui 2014, o rebeliune separatistă prorusă a izbucnit în estul Ucrainei, după ce ucrainenii l-au înlăturat de la putere pe fostul președinte prorus Viktor Ianukovici, în urma unor proteste sângeroase, și au cerut o apropiere de Occident.

Peste 9.000 de oameni au fost uciși în conflictul armat dintre sepratiștii proruși și armata națională ucraineană în regiunile Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, potrivit ONU.

Kievul și Occidentul acuză Moscova că le furnizează separatiștilor proruși armament și trupe. Însă Moscova neagă aceste acuzații.

Citește și