Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a respins criticile la adresa acordului încheiat cu Washington, în baza căruia, Statele Unite vor putea staționa rachete cu rază lungă de acţiune.
Summitul NATO de la începutul lunii iulie anunța un acord interesant încheiat între americani și germani: din 2026 vor fi transferate în Germania rachete americane Tomahawk cu rază lungă de acţiune și rachete de apărare antiaeriană SM-6. Vestea că astfel de arme vor ajunge în Europa i-au îngrijorat pe ruși, având în vedere ușurința cu care pot lovi dacă autoritățile de la Berlin ar lua decizia lansării.
Mai multe partide germane, inclusiv social-democraţii au criticat înțelegerea parafată pe 10 iulie şi au cerut dezbateri în parlament pentru verifica legalitatea unei astfel de măsuri.
Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius respinge ideea unor noi dezbateri pe această temă, având în vedere motivul pentru care un astfel de acord a fost semnat.
„Acesta nu este un subiect care să necesite o rediscutare în Parlament spre a fi aprobat. Acordul a fost semnat și partea germană își asumă responsabilitățile care decurg în baza acestei înțelegeri. Armele livrate vor fi de tip convențional, nu vor avea încărcătură nucleară. Efectul dorit este unul de descurajare. Rachetele vor suplini deficitul nostru de securitate și dorim să arătăm lumii că suntem pregătiți în eventualitatea atăcării unui stat membru NATO. Au rol pur defensiv, nu le vom utiliza niciodată să intimidăm alte popoare”, a declarat Pistorius, în prezența partenerilor americani, cu ocazia unei vizite oficiale efectuate în Hawaii.
Statele Unite vor staționa rachete balistice, unele hipersonice, în Germania din 2026 cu scopul de a comprima amenințarea reprezentată de Rusia, aflată în război cu Ucraina la granița estică a NATO și UE, relatează Die Welt.
CITEȘTE ȘI: