Guvernele europene lucrează cu SUA pentru un plan de de revizuire a OMS, a declarat un important oficial din sănătate dintr-o ţară europeană pentru Reuters. Informaţia semnalează că Europa împărtăşeşte unele dintre preocupările care au determinat pe Washington să renunțe la finanțarea Organizației.
Obiectivul, a spus oficialul pentru Reuters, este asigurarea independenţei OMS, o referire aparentă la afirmaţiile potrivit cărora organismul a fost prea aproape de China în timpul răspunsului iniţial la criza coronavirusului la începutul acestui an.
„Discutăm modalităţi de a separa mecanismul de gestionare a situaţiilor de urgenţă al OMS de orice influenţă a unei ţări”, a declarat oficialul.
Reformele ar implica schimbarea sistemului de finanţare al OMS pentru a-l face pe un termen mai mare, a spus oficialul.
OMS operează acum pe un buget de doi ani, care „poate afecta independenţa OMS” în cazul în care trebuie să strângă fonduri de la ţări în mijlocul unei situaţii de urgenţă.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat OMS că este prea aproape de China şi a anunţat că intenţionează să retragă ţara şi finanţarea.
Ţările europene au solicitat ocazional reforma OMS, dar în general au protejat organizaţia de criticile Washingtonului. În public, poziţia europeană a fost de obicei că orice reformă ar trebui să vină numai după o evaluare a răspunsului la criza coronavirusului.
Originile focarului de COVID-19 din Beijing sunt incerte, au declarat, luni, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceştia spun că ipoteza că ar fi pornit de la somonul importat nu este cea mai plauzibilă, scrie Reuters.
Mai multe cartiere din capitala Chinei au fost închise şi s-au impus măsuri stricte de control. Şcolile au fost închise şi oamenilor li s-a cerut să se testeze pentru noul coronavirus, după ce ţara a înregistrat o creştere neaşteptată a cazurilor legate de cea mai mare piaţă alimentară angro din Asia.
Presa chineză scrie că virusul a fost descoperit pe un tocător folosit pentru somonul importat în piaţa Xinfadi din Beijing.
Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al OMS, a declarat că trebuie luată în considerare ipoteza somonului de import, dar spune că în acest moment nu este „principala ipoteză”.