Prima pagină » Știri externe » ONG-ul „Reporteri Fără Frontiere” depune plângere la Curtea Penală Internaţională în cazul jurnaliştilor UCIȘI în Palestina şi Israel

ONG-ul „Reporteri Fără Frontiere” depune plângere la Curtea Penală Internaţională în cazul jurnaliştilor UCIȘI în Palestina şi Israel

ONG-ul „Reporteri Fără Frontiere” depune plângere la Curtea Penală Internaţională în cazul jurnaliştilor UCIȘI în Palestina şi Israel

Reporteri Fără Frontiere depune plângere la Curtea Penală Internaţională cu privire la „crime de război” împotriva jurnaliştilor în Palestina şi Israel. În plângere se face referire la cazurile a nouă jurnalişti ucişi şi a doi răniţi. De la izbucnirea conflictului, în total, 34 de jurnaliști au fost uciși.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Reporters sans frontières (RSF) a transmis, miercuri, că a sesizat Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime de război împotriva jurnaliştilor în Palestina şi Israel.

„RSF a depus o plângere pentru crime de război la biroul procurorului CPI pe 31 octombrie 2023. Aceasta detaliază cazurile a 9 jurnalişti ucişi din 7 octombrie şi a doi jurnalişti răniţi în exerciţiul funcţiunii”, a afirmat RSF într-un comunicat, citat de AFP.

Această plângere se referă la „opt jurnalişti palestinieni, ucişi în bombardamentele împotriva zonelor civile din Gaza de către Israel, şi la un jurnalist israelian, ucis pe 7 octombrie în timp ce transmitea în legătură cu atacul asupra kibbutz-ului său de către Hamas”.

Ea menţionează, de asemenea, „distrugerea intenţionată, totală sau parţială, a sediilor a peste 50 de instituţii media din Gaza”.

„Amploarea, gravitatea şi recurenţa crimelor internaţionale care vizează jurnaliştii, în special în Gaza, necesită o investigaţie cu prioritate de către procurorul CPI. Facem apel la el din 2018. Evenimentele tragice actuale demonstrează urgenţa extremă a mobilizării sale”, a subliniat Christophe Deloire, secretar general al ONG-ului, citat de Agerpres.

Curtea Penală Internaţională, care poate fi sesizată de către state, de către Consiliul de Securitate al ONU şi de însuşi procurorul CPI, nu are obligaţia să se sesizeze în legătură cu această plângere.

Potrivit RSF, 34 de jurnalişti au fost ucişi de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, dintre care cel puţin doisprezece au murit în timpul exercitării atribuţiilor lor (zece în Gaza, unul în Israel şi unul în Liban).

În ceea ce priveşte Libanul, care nu este stat membru al CPI, „RSF studiază posibilităţile de a aduce aceste cazuri în faţa altor jurisdicţii competente”, potrivit comunicatului.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul în Statele Unite, a anunţat luni că cel puţin 31 de jurnalişti au fost ucişi din 7 octombrie, între care 26 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez.

Citește cele mai noi informații legate de conflictul dintre Israel și Gaza LIVE pe Gândul.ro.

Sursa foto: Profimedia

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele