Prima pagină » Știri externe » Planul american pentru falimentarea Coreei de Nord. „Vizează regimul acolo unde este cel mai vulnerabil”

Planul american pentru falimentarea Coreei de Nord. „Vizează regimul acolo unde este cel mai vulnerabil”

Planul american pentru falimentarea Coreei de Nord.
Un influent congresmen american a promis miercuri adoptarea unor sancțiuni mai dure împotriva Coreei de Nord din cauza îngrijorărilor legate de situația drepturilor omului, după ce un raport ONU a comparat crimele Phenianului cu cele ale naziștilor, relatează AFP.

Ed Royce, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, a declarat în cursul unei audieri că susține adoptarea unei noi lege care să extindă sancțiunile împotriva Coreei de Nord, pedepsind guvernele străine care ajută regimul condus de Kim Jong-un.

Inițiativa legislativă, care are până în prezent susținerea a peste 130 de congresmeni din totalul de 435 ai Camerei Reprezentanților, „vizează regimul acolo unde, cu siguranță, este cel mai vulnerabil: portofelul său”, a subliniat Ed Royce.

„Îl va împiedica pe Kim Jong-un să aibă acces și să poată utiliza această valută forte de care are nevoie pentru a-și plăti generalii”, a adăugat el, declarându-se convins că „va contribui din plin la falimentul regimului” de la Phenian.

Coreea de Nord este vizată în acest moment de cele mai multe sancțiuni la nivel internațional. Consiliul de Securitate al ONU a impus restricții în domenii întregi ale economiei Phenianului, pentru a pedepsi, printre altele, testele balistice desfășurate de Coreea de Nord.

Proiectul de lege prevede sancțiuni din partea Statelor Unite împotriva guvernelor străine sau instituțiilor financiare care colaborează cu Phenianul în domeniul comerțului sau al tranzacțiilor financiare.

Inițiativa legislativă ar putea afecta bănci din China, Beijingul dând dovadă până în prezent de o răbdare tot mai scăzută în fața aliatului său, fără să adopte, totuși, măsuri care să destabilizeze regimul de la Phenian.

Un raport al Serviciului de cercetare al Congresului (CRS) a atras atenția însă că această lege ar putea pune în conflict Statele Unite cu aliatul lor sud-coreean, dacă președinta Park Geun-hye va încerca să extindă zona industrială Kaesong, un simbol al cooperării între cele două părți, pe care Phenianul a închis-o anul trecut.

O comisie ONU de anchetă privind drepturile omului a publicat luna trecută un raport despre situația din Coreea de Nord, acuzând regimul că a comis crime împotriva umanității la o scară atât de largă încât pot fi făcute comparații cu crimele comise de Germania nazistă.

Citește și