Prima pagină » Știri externe » Planul celui mai longeviv dictator african: o nouă capitală în mijlocul junglei. FOTO + VIDEO

Planul celui mai longeviv dictator african: o nouă capitală în mijlocul junglei. FOTO + VIDEO

La opt ani după o lovitură de stat eșuată, președintele Guineei Ecuatoriale Teodoro Obiang plănuiște să construiască, în mijlocul junglei, o nouă capitală, scrie BBC.

La opt ani după o lovitură de stat eșuată, președintele Guineei Ecuatoriale Teodoro Obiang plănuiște să construiască, în mijlocul junglei, o nouă capitală, scrie BBC.

Astfel, toate câștigurile provenite din exportul de lemn și petrol, care ar putea asigura un trai mai bun întregii populații, sunt investite în dezvoltarea noului oraș Oyala.

Lucrările la acest proiect au fost deja demarate. Sute de muncitori, echipe de arhitecți și companii de dezvoltatoare din Brazilia, Polonia și Coreea de Nord lucrează cu toții la ceea ce dictatorul african dorește să devină realitate în următorii 10 ani.

Prima clădire construită pe terenul pe care altădată creștea vegetația luxuriantă a fost biblioteca noii Universități Internaționale a Africii Centrale. Uriașul dom de sticlă și oțel, a cărui arhitectură modernă îi dă aspectul unei nave spațiale, va fi una dintre cele mai grandioase și costisitoare construcții din întreaga Africă.

În jurul său se va întinde un campus cel mai probabil la fel de spectaculos.

„Pentru mine este un proiect de vis”, a mărturisit Vicente Cabreram, inginerul coordonator al proiectului universității. „Eu sunt din Spania. În țara mea infrastructura și construcțiile sunt la pământ. Aici nu există limite”, a continuat el.

Mai departe, alături de autostrada cu șase benzi, botezată „Avenue of Justice” („Șoseaua dreptății”, n. red), primul hotel de lux al noii capitale începe să prindă formă. Acesta va avea 450 de camere, spa, teatru și mai multe săli de conferință. Lângă el se lucrează la amenajarea unui teren de golf.

Pentru că totul trebuie să fie perfect, Teodoro Obiang vizitează și verifică frecvent stadiul lucrărilor. O mică întârziere deja a apărut însă, după ce președintele a ordonat mutarea unei clădiri pentru simplul motiv că nu îi plăcea priveliștea pe care aceasta ar fi oferit-o, relatează sursa.

Totuși, ritmul de lucru se menține alert, chiar dacă aproape toate materiale de construcție sunt importate. Chiar și hrana pentru muncitori este adusă în pădure cu un camion, din Camerun.

Potrivit calendarului stabilit, Oyala va fi gata peste 10 ani și va găzdui atât casa președintelui, sediul Guvernului, precum și aproximativ 200.000 de locuitori.

„Avem nevoie de un loc sigur pentru Guvernul meu și pentru Guvernele viitoare. Din acest motiv, am creat Oyala, pentru a garanta funcționarea Guvernului Guineei Ecuatoriale”, a declarat președintele într-unul din rarele interviuri. Afirmația sa a venit în contextul în care, recent, rebelii au încercat un atac al casei sale din actuala capitală Malabo.

De unde provine obsesia lui Obiang pentru securitate

Mai mult, scrie BBC, obsesia lui Obiang pentru securitate are rădăcini mai vechi. Acesta a reușit să preia puterea în urmă cu aproximativ 33 de ani, în urma unei lovituri de stat împotriva unchiului său. De atunci, mai multe mișcări ale opoziție au încercat, fără succes, să îl înlăture pe Teodor Obiang din viața politică. S-a speculat chiar că implicate ar fi fost și puteri internaționale.

În anul 2004, mercenarul britanic Simonn Mann a încercat eliminarea actualului președinte. Potrivit BBC, lovitura de stat fusese finanțată chiar de Mark Thatcher, fiul Doamnei de Fier, fostul premier britanic Margaret Thatcher.

Planul a eșuat însă, iar Mann a fost reținut și condamnat la închisoare. Acesta și-a executat pedeapsa la „Black Beach” (închisoarea „Plaja Neagră”, n. red).

„Acea lovitură de stat a fost organizată, cu siguranță, de anumite puteri, știm totul despre asta”, a precizat președintele Obiang ulterior. „Fiul lui Margaret Tatcher a fost implicat. La fel și alte bine-cunoscute personalități. Nu este posibil ca totul să fi fost planificat în Spania, Londra, Africa de Sud și Statele Unite fără știrea serviciilor de securitate din acele țări”, a adăugat el.

De atunci, relațiile lui Obiang cu guvernele din Vest au rămas încordate. Astfel, deși au nevoie de resursele de petrol ale Republicii Guineea Ecuatorială, marile puteri nu doresc să fie etichetate drept susținătoare ale regimului impus de dictatorul african.

Iaht de 380 de milioane de dolari vs. 1 dolar pentru viața de zi cu zi

Totodată, Teodoro Obiang spune că fiul său cel mare a devenit noua țintă a puterilor internaționale.

Teodorin, în vârstă de 40 de ani, a intrat în atenția autorităților franceze, care i-au confiscat un imobil cu șase etaje din Paris și 12 mașini de lux. În plus, americanii au pus sechestru pe locuința sa din Malibu, pe un avion privat și alte obiecte de colecție în valoare de 2 milioane de dolari, ce îi aparținuseră lui Michael Jackson.

Pe de altă parte, fiul cel mare al dictatorului și-a comandat în 2011 un iaht în valoare de 380 de milioane de dolari, adică de trei ori bugetele Sănătății și Educației din această țară.

„Procesul din Paris este o farsă, o răfuială politică”, a spus președintele. „Îmi acuză fiul că a intrat în posesia acestor lucruri în mod illegal, dar nu au trimis în țară nicio comisie care să facă investigații. Nimeni nu fură aici… Dimpotrivă, ce a făcut Guvernul meu pentru această țară nu a fost decât să îmbunătățească nivelului de trai al oamenilor și să le ofere o infrastructură mai bună”, a subliniat el.

Totuși, situația reală în rândul populației nu este chiar atât de bună precum afirmă președintele, relatează BBC.

„Nu avem apă curată și nici servicii de salubritate.”, a declarat un cetățean. „Este bine acum, dar când plouă drumul este impracticabil”, a adăugat el.

Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a populației trăiește cu puțin peste 1 dolar pe zi, iar speranța de viață abia atinge o medie de 55 de ani.

Sursa foto: AFP/Mediafax

„Președintele și familia lui nu sunt altceva decât niște hoți”, a declarat un tânăr. „Da, oamenii sunt speriați, dar într-o zi aici va avea loc ceva important”, a continuat el.

Cu toate acestea, la ultimele alegeri electorale, președintele Obiang a adunat 97% dintre voturi, iar rezultatele viitoare ar putea fi similare.

„Este un stat polițienesc, precum Coreea de Nord”, a acuzat singurul parlamentar de opoziție din Guineea Ecuatorială, Placido Mico.

Întrebat de BBC dacă dorește să rămână la conducere chiar și atunci când Guvernul se va muta la Oyala, președintele Teodoro Obiang, în vârstă de 70 de ani, a declarat: „Depinde de dorința oamenilor. (…) Când oamenii vor ceva, nu ar trebui să îi dezamăgim.”

Citește și