Planul de redistribuire a migranților din Italia și Grecia este un eșec. Cifrele ridicole anunțate de Comisia Europeană
Planul de redistribuire a 160.000 de solicitanți de azil din Italia și Grecia către alte state membre UE este conceput ca parte critică a răspunsului Europei în criza migrației.
Acest plan, menit să diminueze presiunea asupra celor două țări aflate în prima linie a crizei, a fost controversat înainte să înceapă.
Cehia, Ungaria, România și Slovacia s-au opus, dar s-au aflat în minoritate în votul prin care planul a fost adoptat, deși, de obicei, UE preferă să ia astfel de decizii prin consens. Bratislava pregătește un proces împotriva acestei măsuri.
Între timp au avut loc primele redistribuiri. Treizeci și opt de solicitanți de azil au fost mutați din Italia în Suedia, iar alți 48 din Italia în Finlanda, în ultimele două săptămâni.
În plus, „state membre au notificat că ar putea prelua rapid 854 de persoane din Italia și Grecia”, a anunțat vineri Natasha Bertaud, o purtătoare de cuvânt a comisarului eurpean pentru Migrare Dimitris Avramopolous.
„Numărul nu se află încă la rata și nivelul la care ne-am dori să fie”, a declarat Margaritis Schinas, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Numerele nu sunt apocaliptice”, a comentat el.
Însă, a apreciat purtătorul de cuvânt, este prea devreme să se spună că statele membre nu se conformează planului – caz în care Comisia ar putea declanșa proceduri care să conducă la aplicarea unor amenzi.
„Decizia de a aproba un sistem de redistribuire a fost luată în urmă cu o lună”, a spus Schinas. „Nu poți muta dintr-o singură mișcare 160.000 de oameni, în câteva săptămâni”, a adăugat el.
„Ceea ce contează este că există o mișcare”, a apreciat el, adăugând că „avem acest proces în mișcare, acum. Ceea ce este important este că a început”.
Un nou grup de refugiați urmează să fie redistribuiți din Italia săptămâna viitoare, potrivit DPA, care precizează că alte detalii nu erau disponibile.
Suedia a anunțat că poate prelua 300 de solicitanți de azil, iar Finlanda a oferit 200 de locuri, potrivit unor date furnizate de Comisie.
De asemenea, Portugalia este pregătită să accepte 130 de persoane, Luxemburgul 90, Spania 50, Franța 40, Belgia 30, Germania 10, iar Lituania patru.
Migranții din Grecia nu au început încă să fie redistribuiți, în contextul în care autoritățile elene depun eforturi să creeze centre de recepție, în care să fie adminsitrate eforturile de redistribuire.