Serviciile secrete ruse FSB, SVR și GRU i-au prezentat lui Vladimir Putin un plan privind acapararea puterii în Republica Moldova. Moscova intenționează să controleze total Chișinăul până în anul 2030.
Dezvăluirile aparțin Rise Moldova, care ar avea informațiile dintr-un document confidențial obținut chiar din surse de la Kremlin.
Întocmită în 2021, strategia elaborată de FSB, SVR și GRU a fost aprobată de Vladimir Putin și este cuprinsă într-un document intitulat „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”. Obiectivul îl reprezintă obținerea controlului total asupra Moldovei și îndepărtarea acestei țări de România, UE, NATO și ceilalți parteneri pro-occidentali.
Interesant este că documentul cu pricina a ajuns în același timp în redacțiile mai multe publicații, printre care RISE Moldova, Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul Dossier din Londra, Exane Westdeutscher (Suedia), Norddeutscher Rundfunk (Germania), Frontstory (Polonia) și Centrul de investigații din Belarus.
Potrivit sursei citate, documentul a fost elaborat de aceeași Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră, cea care a realizat și strategia privind anexarea Belarusului, despre care presa internațională a mai scris. „Există 0% șanse ca aceste documente să fie false”, susțin cei de la RISE Moldova.
Strategia rusă cu privire la Republica Moldova este elaborată pe trei sfere de influență: politico-militară, economică și umanitară.
„Contracararea politicii expansioniste a României în Moldova” este un alt obiectiv asumat al serviciilor secrete ruse. Cu ajutorul socialiștilor din PSRM, Moscova caută să integreze Moldova în Uniunea Economică Euroasiatică și s-o îndepărteze de România.
Rise mai scrie că, tot la capitolul obiective în sfera politică, militară, militaro-tehnică și în domeniul securității, Federația Rusă urmărește „lărgirea bazei electorale a forțelor politice din RM care pledează pentru relații constructive cu Federația Rusă, crearea unor grupuri stabile pro-ruse de influență în mediul elitelor politice și economice moldovenești, dezvoltarea colaborării în domeniul politico-militar, inclusiv intensificarea contactelor ruso-moldovenești între forțele armate și instituțiile de menținere a ordinii și creșterea nivelului de participare a RM în activitățile CSI, inclusiv restabilirea participării reprezentanților moldoveni în toate formatele Comunității, precum și prin prisma UEE”.
Premierul Dorin Recean a comentat cu privire la planurile Federației Ruse:
„Din punct de vedere militar, în acest moment, rușii nu au resursele și circumstanțele de a face mare lucru. Ei nu pot avansa pe partea Transnistriei. Nu sunt destul de aliniați.
Dar, în ceea ce privește creșterea nesiguranței, a fricii și anxietății și a finanțării protestelor și diferitor tipuri de destabilizare, ei asta încearcă să facă. Și asta coincide cu agenda acestor grupuri care, în mod normal, trebuie să fie la închisoare, iar banii lor – recuperați de guvernare, pentru că ei au furat banii de la oameni”.
„Menținerea volumului și cadrului legal pentru aprovizionarea cu gaze naturale rusești”. Cu acest obiectiv debutează partea comercială și economică a planului de cucerire a Moldovei elaborat de Kremlin.
Despre cooperare economică este vorba și în proiectul investițional moldo-rus AgroHub, o afacere pornită la Hîncești, în urmă cu câțiva ani. Acolo trebuia construit un centru agro-industrial și logistic care să faciliteze exportul și importul produselor agroalimentare și viticole între Republica Moldova și Federația Rusă. Proiectul de 55 de milioane de dolari a fost inclus și în Protocolul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse din octombrie 2020, dar s-a sistat din motive rămase necunoscute.