Prima pagină » Știri externe » PLANUL lui Trump pentru America. Șapte puncte esențiale din programul noului președinte al SUA

PLANUL lui Trump pentru America. Șapte puncte esențiale din programul noului președinte al SUA

PLANUL lui Trump pentru America. Șapte puncte esențiale din programul noului președinte al SUA
Donald Trump, președintele-ales al SUA, a evocat în campania electorală o serie de teme politice și economice, pledând pentru măsuri dure în sensul combaterii imigrației și a terorismului, precum și pentru renegocierea unor tratate internaționale.

IMIGRAȚIE

Donald Trump a semnalat în repetate rânduri că vrea deportarea a cinci milioane dintre cei 11 milioane de imigranți aflați în ilegalitate pe teritoriul SUA. Trump a afișat o abordare dură în combaterea imigrației, promițând că va construi un zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

ARME DE FOC

Donald Trump a argumentat că accesul la arme de foc este un drept constituțional, pledând pentru menținerea facilităților de achiziționare.

COMBATEREA TERORISMULUI

Donald Trump a denunțat „ineficiența” Administrației Barack Obama în combaterea terorismului, criticând și abordarea lui Hillary Clinton. EI a promis că va distruge organizația teroristă Stat Islamic. „Dar voi prefera să nu fac acest lucru cu trupele noastre, cred că înțelegeți acest lucru”, a spus el.

În privința conflictului din Siria, nici Donald Trump, nici Hillary Clinton nu au propus în mod clar înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad.

ENERGIE și PROTECȚIA MEDIULUI

Donald Trump a semnalat că nu crede în teoria încălzirii climei.

ECONOMIE, FISCALITATE, TRATATE INTERNAȚIONALE

Donald Trump a promis că va fi „președintele care va crea cele mai multe locuri de muncă”.

Pe 4 noiembrie, Hillary Clinton a lăudat performanțele Administrației Barack Obama în materie de creare de locuri de muncă, promițând să le continue, însă Donald Trump a catalogat drept „dezastru” starea economiei Statelor Unite. În cursul unui eveniment electoral desfășurat în Pittsburgh, Hillary Clinton a notat că în luna octombrie au fost create 161.000 de locuri de muncă în Statele Unite, iar rata șomajului a scăzut de la 5% la 4,9%. „Sunt încrezătoare că economia noastră va înflori. Atunci când înflorește clasa de mijloc, America înflorește”, a subliniat Hillary Clinton.

Însă presupusele performanțe evocate de Hillary Clinton au fost demontate rapid de Donald Trump. „Raportul privind crearea locurilor de muncă este un dezastru absolut. Oricum, nimeni nu crede în aceste cifre. Cifrele pe care le anunță sunt false”, a afirmat Trump la un miting de campanie desfășurat în statul New Hampshire.

Politici fiscale

În ultimele luni, candidatul republican și-a adaptat discursul pe tema planului de reformă fiscală. Inițial, planul prezentat în septembrie prevedea reducerea impozitului pe venit pentru categoriile sociale bogate de la 39,6% la 25%. Însă declarațiile făcute ulterior pe această temă au generat o stare de confuzie. „Impozitele vor crește puțin”, afirma Donald Trump într-un interviu acordat pe 8 mai. Trump a explicat: „Conform planului meu, impozitele vor scădea. Dar, pe durata negocierilor, vor crește. Eu voi negocia cu democrații, voi concepe un plan, planul optim. Și va fi negociat. Pe durata negocierilor, va fi aplicat un alt plan. Asta este ce vreau să obțin și voi lupta pentru acest lucru. La nivel practic, totul va fi renegociat. Iar, în opinia mea, impozitele pentru bogați vor crește oarecum”.

În august, în discursul din Detroit, Trump a nuanțat: „Nimic nu i-ar bucura mai mult pe adversarii noștri străini decât împovărarea fiscală a companiilor și cetățenilor noștri până la eliminare”. În timpul campaniei din Partidul Republican, Trump sugera o reducere a impozitelor pentru cetățenii americani care au venituri anuale de peste un milion de dolari. Planul inițial prevedea introducerea a patru formule de impozitare, de 0%, 10%, 20% și 25%. Luni, Trump a propus trei niveluri de impozitare, de 12%, 25% și 33%. Acest lucru înseamnă majorarea cotelor de impozitare pentru categoriile sărace, dar reducerea de la 39,6% la 33% a cotei de impozitare pentru bogați. Candidatul republican pledează pentru eliminarea taxelor pe noile locuințe, excluderea din venitul impozabil a cheltuielilor pentru creșterea copiilor și introducerea unui plafon de 15% în impozitarea companiilor.

Salariul minim

În timpul dezbaterilor electorale, Trump a fost întrebat dacă va majora salariul minim, răspunzând: „Nu”. După șase luni, Trump afirma: „Analizez posibilitatea modificării salariului minim, nu am luat nicio decizie în privința cifrelor. Dar cred că oamenii trebuie să primească mai mult. Sigur, este o schimbare, pot să fac schimbări, este necesară flexibilitate”.

Tratate comerciale internaționale

Donald Trump s-a pronunțat frecvent împotriva Parteneriatului Transpacific (TTP), argumentând că acest acord ar avantaja China din punct de vedere economic. „TPP va contribui la scăderea prețurilor mașinilor străine menținând însă practicile care blochează vinderea mașinilor americane în străinătate. Acest lucru nu este totul: China va intra în TTP pe ușa din spate, la o dată ulterioară. Analizează situația, o studiază. Nu participă acum la tratat, dar va fi în el. Dacă este bine, vor participa, dacă nu, nu. Mereu procedează la fel”, avertiza Trump în luna iunie.

În discursul din Detroit, Trump a reiterat că se opune Acordului comercial transpacific (TTP), ar vrea renegocierea Acordului comercial nord-american și acuză China de manipularea tranzacțiilor monetare.

Acordul de Parteneriat Transpacific (TTP) a fost semnat în februarie 2016 de Statele Unite cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam. Acordul comercial trebuie ratificat de fiecare semnatar pentru a intra în vigoare.

EXTINDEREA INFRASTRUCTURII

Donald Trump a promis dezvoltarea infrastructurii dacă va deveni președinte. „Administrația Trump se va asigura că vom începe să utilizăm oțel și aluminiu din SUA pentru infrastructura americană”, a afirmat el.
Donald Trump, care în calitatea de om de afaceri a construit hoteluri, casinouri, blocuri cu apartamente de lux, vrea acum să reconstruiască Statele Unite. Trump a promis „o nouă generație de șosele, poduri, căi ferate, tuneluri, porturi și aeroporturi”.

„Bugetul propus de Hillary Clinton este doar o fracțiune din ceea ce propunem noi. Avem nevoie de mult mai multe fonduri pentru reconstruirea infrastructurii. Aș spune chiar de dublarea cifrelor propuse”, a subliniat Trump.

Hillary Clinton a propus un buget de 275 de miliarde de dolari pe cinci ani pentru proiecte de infrastructură, plus încă 225 de miliarde de dolari din programe de creditare, dar Donald Trump a explicat că aceste fonduri sunt insuficiente.

EVALUĂRI

„Multe dintre elementele strategiei economice a lui Donald Trump sunt predictibile pentru un candidat republican: reducerile fiscale (mai ales pentru companii) și reconfigurarea relațiilor comerciale cu alte țări pentru atingerea obiectivului unei economii conforme cu sloganul «America pe primul loc». Dar există fragmente ale strategiei care ar putea părea noi mai ales pentru cei care au sensibilități tradiționale conservatoare. Spre exemplu, planul lui Trump pledează pentru facilități în favoarea creșterii copiilor permițându-le americanilor să deducă aceste costuri din suma impozabilă”, constată publicația The Atlantic.

În privința bugetului pentru „reconstrucția Statelor Unite”, propunerea lui Donald Trump intră în contradicție cu principiile economice și financiare ale Partidului Republican, care a ironizat deciziile Administrației Barack Obama de suplimentare a fondurilor pentru infrastructură, notează revista The Atlantic.

La capitolul politici economice, Donald Trump este ajutat de o echipă de consilieri. „Grupul de 13 experți este format în întregime din bărbați și, deși Trump i-a catalogat experți în economie, doar unul are doctorat pe acest profil. Însă sunt șefi ai unor companii: miliardari, bancheri, un jucător de poker. Coincidența face că mulți sunt și principalii donatori pentru campania lui Trump. Îndepărtarea de linia dură a doctrinelor economice pare să fie intenționată. Donald Trump a ironizat în discurs experții în economie ai Partidului Democrat, argumentând că au eșuat în tentativa de revigorare a economiei după recesiune”, comentează The Atlantic.

„Măsurile propuse relevă că, cel puțin în privința reformei fiscale, Donald Trump intenționează să se alinieze politicilor Partidului Republican. (…) Însă, deși pare să aibă poziții similare cu cele ale cercurilor de afaceri în privința reglementărilor și politicilor energetice, Trump pare să fie ostil comerțului extern, distanțându-se astfel de doctrina economică clasică a Partidului Republican. Pledând pentru o abordare mai dură în privința politicilor comerciale, inclusiv pentru abandonarea Acordului de parteneriat transpacific și renegocierea Acordului comercial nord-american, Trump se plasează în opoziție directă cu linia Camerei de Comerț a SUA și a altor medii de afaceri”, constată cotidianul The New York Times.