„Planul post-Brexit”, pus la cale de băncile centrale
În cadrul fiecărui eveniment se iau hotărâri importante pentru modul în care se vor „vindeca” economiile, iar anul acesta deciziile vor fi cu atât mai importante cu cât Marea Britanie a decis să iasă din UE.
Autoritățile de reglementare, care au acționat prompt vineri pentru a opri agitația din piață, cel mai probabil vor continua să răspundă impactului deciziei Marii Britanii asupra creșterii și perspectivelor de inflație din UE.
În calibrarea unui răspuns, băncile centrale trebuie să aibă în vedere că politicile monetare sunt deja întinse puternic după aproape un deceniu de turbulențe financiare.
„Băncile Centrale înțeleg instinctive efectele negative ale Brexitului pentru peisajul economic global”, a spus Marchel Alexandrovich, economist senior European la Jefferies International. „Acum devine o problemă europeană, atât pentru bănci cât și pentru companiile de asigurări. În urmă cu două luni speram că FED va crește dobânzile și că vor fi randamente maim ari la sfârșitul anului. Avem încă de parcurs un drum lung și nesigur”, a adăugat el.