Planurile CE împotriva poluării, bazate pe informații primite din nouă state membre UE, inclusiv din România

Publicat: 12 02. 2018, 17:44

„Putem confirma că toate țările membre vizate au furnizat informații suplimentare, pe care le evaluăm”, a declarat luni Mina Andreeva, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Vom reveni la această temă la jumătatea lunii martie”, a precizat Mina Andreeva, potrivit publicațiilor EUObserver și Der Standard.

La sfârșitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a somat România și alte opt țări europene să prezinte măsuri pentru diminuarea poluării aerului, în caz contrar urmând să fie lansate procedurile de sancționare.

Pe 30 ianuarie, la Bruxelles a avut loc o reuniune la nivel ministerial cu reprezentanții a nouă țări care nu respectă normele privind calitatea aerului. Cele nouă state membre – Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia, Ungaria, România, Slovacia și Marea Britanie – riscă să fie vizate de proceduri de sancționare pentru depășirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului.

„Actuala Comisie Europeană a transmis în mod substanțial că vrea să aibă acțiuni majore în lucrurile de importanță majoră. Și nu este ceva mai grav decât pierderea de vieți omenești din cauza poluării. Protejarea cetățenilor noștri reprezintă principala prioritate a președintelui Jean-Claude Juncker și a întregului Colegiul de comisari, iar acest lucru trebuie să devină principala prioritate și în statele membre, pentru guverne și pentru toate ministerele responsabile, fie că sunt miniștrii Transporturilor, Energiei, Industriei, Agriculturii sau Finanțelor. Credibilitatea noastră comună depinde de acest lucru”, a afirmat pe 30 ianuarie Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime și Pescuit.