Planurile lui Putin, pentru relația cu SUA, dezvăluite în discursul despre starea națiunii al liderului de la Kremlin
Dar imaginea care a devenit virală pe site-urile ruse a fost cea cu premierul Dmitri Medvedev surprins cu ochii închiși, ca și cum ar fi ațipit. „Indiferent dacă premierul rus ațipise sau doar își verifica notițele, imaginea este percepută de mulți ca fiind o metaforă reprezentativă pentru discursul de 70 de minute”, comentează cotidianul The Washington Post.
Într-un ton specific mediilor de afaceri și asemănător cu fostele sesiuni ale Comitetului central al Partidului Comunist sovietic, Vladimir Putin a abordat diverse teme economice, trecând apoi la un nivel emoțional când a ajuns la subiectul scandalului dopajului echipelor sportivilor olimpici ruși și când s-a referit la „presiunile externe” exercitate asupra Rusiei.
„Au folosit orice împotriva noastră. Mituri despre agresiunea rusă, despre propagandă, despre ingerințe în alegerile altor țări, ne-au împroșcat atleții, inclusiv sportivii paralimpici. Spre deosebire de colegii noștri străini, care văd Rusia ca inamic, noi nu am căutat niciodată să avem dușmani”, a spus Putin.
Liderul de la Moscova a reiterat dorința de a îmbunătăți relația cu Washingtonul – un alt semnal clar privind speranța de a construi relații cu președintele Donald Trump, pe fondul tensiunilor generate de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, de implicarea în conflictul militar est-ucrainean și de campania de raiduri aeriene pentru susținerea președintelui Siriei, Bashar al-Assad.
„Suntem pregătiți să cooperăm cu noua Administrație de la Washington. Mizez pe eforturi comune cu Statele Unite în combaterea amenințărilor reale, nu imaginare, ale terorismului internațional”, a subliniat liderul de la Kremlin.
Vladimir Putin a semnalat în mai multe rânduri necesitatea ameliorării relațiilor cu Statele Unite. La rândul său, Donald Trump a evocat nevoia cooperării cu Rusia.
Formațiunile de opoziție par să fi fost marginalizate în Rusia, alegerile parlamentare din octombrie confirmând supermajoritatea partidului prezidențial, Rusia Unită, explică The Washington Post.
„Rusia a demonstrat că are o societate sănătoasă, cu cerințe corecte, în care imunitatea față de populism și demagogie se consolidează, în care se acordă valoare susținerii reciproce, consolidării solidarității și unității”, a subliniat Putin.
„Spiritul de unitate a reușit blocarea comploturilor și anarhiei”, a adăugat liderul Rusiei, referindu-se probabil la revoluțiile „colorate” din state foste sovietice precum Ucraina.
Vladimir Putin a vorbit și despre criza refugiaților care afectează Europa și de campania electorală problematică din Statele Unite. „Este preocupant că în lume, aparent chiar și în țări avansate și în regiuni stabile, există clivaje, crize naționale, religioase, politice și sociale”, a apreciat Putin.