Platforma TikTok încearcă să amâne aplicarea noilor reglementări stricte ale Uniunii Europene în domeniul digital

Publicat: 01 12. 2023, 17:21
TikTok / Foto caracter ilustrativ

Grupul chinez ByteDance Ltd., care deține platforma video TikTok, a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să suspende o decizie a autorităților de reglementare care impune aplicarea normelor digitale stricte în materie de concurență.

Compania tehnologică ByteDance Ltd. a solicitat acordarea posibilității aplicării unor măsuri interimare, prin apelul depus în noiembrie la Curtea de Justiție a Uniuniii Europene. Grupul chinez vrea ca platforma TikTok să nu intre, deocamdată, sub incidența Actului legislativ privind piețele digitale (DMA), afirmă surse citate de agenția Bloomberg. Dacă va fi acceptată analizarea solicitării, platforma TikTok va fi exceptată de la aplicarea reglementărilor până la decizia definitivă a instanței europene.

Reprezentanții platformei video TikTok au refuzat să facă vreun comentariu pe tema inițiativei. Nici Comisia Europeană nu a făcut niciun anunț.

Actul legislativ privind piețele digitale (DMA), care va intra în vigoare în totalitate în martie, prevede un regim rigid pentru firmele online vizate de amenzi de miliarde de euro în Uniunea Europeană. Platformele online nu vor mai avea dreptul să privilegieze propriile servicii în detrimentul grupurilor rivale. De asemenea, rețelele de socializare online nu vor mai avea dreptul de a combina utilizarea datelor personale în diversele servicii furnizate, nu vor mai putea utiliza în activități competitive date colectate de la colaboratori intermediari și vor trebui să le furnizeze utilizatorilor posibilitatea de a accesa aplicații ale companiilor rivale.

Serviciul de căutări online Google, al grupului Alphabet Inc., browserul web Safari, al companiei Apple Inc., și aplicația Marketplace, deținută de Amazon.com Inc., se numără printre cele 22 de platforme care, potrivit Uniunii Europene, vor intra sub incidența Actului legislativ privind piețele digitale. Grupurile tehnologice Apple și Meta Platforms Inc. au contestat în instanțe decizia Bruxellesului, dar nu au cerut măsuri interimare.

Actul legislativ al Uniunii Europene privind piețele digitale vizează crearea unui mediu echitabil și deschis pe piețele digitale, iar Comisia Europeană va sancționa platformele online care nu respectă strict reglementările.

Citește și:

Mesajul SUA de Ziua Națională a României / Washingtonul salută parteneriatul bilateral și vrea avansarea relațiilor