Podul Giurgiu-Ruse a fost blocat de protestul FERMIERILOR bulgari
Traficul rutier a fost restricționat pe ambele sensuri de mers în punctele de trecere a frontierei Ruse-Giurgiu și Vidin-Calafat în urma unui protest al fermierilor bulgari. Concret, aceștia au blocat cu mașini agricole traficul în zona trecerii frontierei.
Protestul vine după ce Comisia Europeană a decis să ridice restricțiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cele cinci țări care se învecinează cu Ucraina.
UPDATE: Traficul a fost reluat pe ambele sensuri de mers pe teritoriul Bulgariei.
„Noi lucrăm în pierdere. Aproximativ 80-90% dintre producători sunt în pierdere, deoarece producțiile de grâu, floarea soarelui și porumb sunt mică, la fel și prețurile. În prezent vindem sub costul de producţie”, a spus Milen Koev, președintele Uniunii Regionale a Fermierilor „Grâul Dunărean”.
Milen Koev precizează că floarea-soarelui și grâul din Ucraina pot bloca piața din Bulgaria.
„Acest lucru va duce la un colaps al producției bulgare”, mai spune președintele Uniunii Regionale a Fermierilor „Grâul Dunărean”.
Și coordonatorul regional pentru Ruse al Camerei pentru Sectorul de Fructe și Legume, Sinan Veisal, a declarat că domeniul este deficitar de mai mult timp.
„Luptăm pentru supraviețuire. Importul ieftin de fructe din Ucraina înrăutățește și mai mult situația”, a spus Veisal.
Revendicările fermierilor bulgari:
1. Prelungirea interdicției privind importul de floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina și introducerea unui drept de veto asupra importului de ulei nerafinat, fructe și legume proaspete și congelate, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, animale vii, miere și produse apicole din Ucraina, precum și creșterea nivelului controalelor asupra originii, calității și siguranței importului de produse agricole în țară.
2. Plata către fermieri până la 30.09.2023 a sumei integrale a compensației pentru costurile de producție crescute după războiul din Ucraina și scăderea plafonului de ajutor.
3. Plata imediată a ajutorului de stat pentru compensarea fermierilor cu suprafețe 100% calamitate.
4. Asigurarea fondurilor necesare pentru re-notificarea ajutoarelor de stat existente și pentru ajutoare de stat noi, inclusiv ajutoare de minimis pentru producătorii de struguri, cartofi, zmeură, legume în spații protejate și tutun, precum și pentru crescătorii de animale și crescătorii de albine.
5. Simplificarea condițiilor pentru intervențiile din Planul Strategic PAC în vederea dovedirii producției realizate în cadrul intervențiilor pentru sprijinul legat de producție.
Citește și: