Un oficial al Ministerului Apărării din Minsk critică jocul japonez de realitate augmentată. Pokémon Go este un joc de realitate augmentată, lansat în 2016, care permite milioanelor de jucători să folosească telefoanele inteligente pentru a captura Pokémoni digitali (creaturi imaginare cu superputeri) în lumea reală.
Niantic, dezvoltatorul american al aplicației, a negat că jocul Pokémon Go ar fi un instrument de spionaj. Jocul este interzis în Iran din motive de securitate privind localizarea. În China, accesul la Google este restricționat, ca urmare și sistemul GPS al jocului lansat de Niantic.
Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei din 2022, Niantic și-a suspendat toate operațiunile în Rusia și Belarus.
Dar oficialii din Belarus susțin că aplicația nu e un simplu joc menit să scoată tinerii din case pentru a socializa, ci un instrument al serviciilor de informații occidentale. Alexander Ivanov, șeful departamentului de lucru ideologic al ministerului, a declarat că jocul a fost folosit pentru a colecta informații despre aviația belarusă din apropierea Minskului.
„Unde credeți că erau cei mai mulți Pokémon în acel moment?”, a întrebat Ivanov în cadrul emisiunii belaruse, citează Politico.
„Pe teritoriul bazei aeriene 50, unde se află pista de aterizare și unde există mult echipament de aviație militară. Acolo erau cei mai mulți Pokémon”.
Rusia, un aliat apropiat al Belarusului, a avertizat încă din 2016 că jocul ar putea reprezenta un risc de securitate, în timp ce mass-media rusă a susținut că ar fi o conspirație a CIA.
Acum opt ani, în egală măsură cu candidatura lui Donald Trump la președinția SUA, având ca slogan MAGA (Make America Great Again), fenomenul global Pokemon Go luase amplore. Fanii serialului de televiziune lansat în 1996 căutau „Pokémoni în fiecare colț al Pământului”. Ca urmare a accidentelor rutiere, autoritățile au emis avertismente.
În 2017, fenomenul s-a mai domolit după ce a devenit populară jucăria Fidget Spinner. În 2018, Warner Bros a lansat filmul „Detective Pikachu” inspirat după jocul video. Cu toate că Ryan Reynolds (Deadpool) a jucat în rolul îndrăgitului personaj și producția a făcut încasări de peste 400 milioane $, „Pokemon Go” nu a mai stârnit la fel de mult interes după ce a apărut „Fortnite”, un joc de tip battle royale care i-a readus pe tineri în case.
În 2020, fenomenul „Pokemon Go” a cunoscut o ușoară revenire în trend chiar în plină pandemie de coronavirus, când mulți internauți și-au riscat viețile pentru a ieși din casă. Mulți au luat măsuri de precauție, purtând măști sanitare de protecție.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Pokemon Go, interzis la Pentagon