Prima pagină » Știri externe » Polemică în Marea Britanie după eutanasierea a doi câini care asigurau securitatea prințului William

Polemică în Marea Britanie după eutanasierea a doi câini care asigurau securitatea prințului William

Doi câini din cadrul dispozitivului de securitate al bazei militare din Țara Galilor în care prințul William era pilot de elicopter au fost eutanasiați vineri, provocând furia apărătorilor animalelor și obligând Ministerul Apărării să ofere explicații, relatează AFP.

Doi câini din cadrul dispozitivului de securitate al bazei militare din Țara Galilor în care prințul William era pilot de elicopter au fost eutanasiați vineri, provocând furia apărătorilor animalelor și obligând Ministerul Apărării să ofere explicații, relatează AFP.

Bruce, un ciobănesc belgian, și Blade, un ciobănesc german, au fost eutanasiați după o zi de la anunțul retragerii prințului William din armată, a dezvăluit miercuri tabloidul The Sun.

După ce a activat timp de șapte ani și jumătate în cadrul armatei, prințul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, și-a încetat activitatea militară pentru a se consacra angajamentelor regale, activităților de caritate sau apărării animalelor.

Tânărul tată și-a petrecut ultimii trei ani în baza Royal Air Force de pe Insula Anglesey, în extremitatea vestică a Țării Galilor.

Ministerul Apărării a confirmat că cei doi câini au fost eliminați, dar a precizat că faptul că acest lucru a avut loc la o zi după plecarea prințului William este „o coincidență”.

El a subliniat că animalele erau „câini de securitate ai armatei” și că nu erau „însărcinați exclusiv cu securitatea prințului William”.

Bruce, în vârstă de 9 ani, a „ajuns la capătul vieții sale profesionale”, iar Blade avea „probleme de comportament și veterinare”, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului.

În plus, „ei erau prea agresivi pentru a fi” plasați în centre de primire, potrivit aceleiași surse.

Serviciile prințului nu au dorit să comenteze.

Asociația pentru protecția animalelor (RSPCA) a reacționat afirmând că ministerul ar fi trebuit „să exploreze toate soluțiile posibile” înainte să îi ucidă.

The Sun a continuat ancheta, scriind în ediția de joi, pe prima pagină, că armata britanică a eutanasiat 288 de câini în decurs de trei ani și afirmând că acesta „nu este un mod de a trata aceste animale curajoase”.

În aceeași perioadă, alți 318 câini au fost mutați în altă parte, potrivit Ministerului Apărării.

Cel mai citit ziar din Marea Britanie precizează că 81 dintre câini au fost uciși din cauza bătrâneții, 33 din cauza unui comportament considerat periculos, iar 61 pentru că sufereau de osteoartrită.

Ministerul a reacționat după publicarea acestui bilanț, reafirmând că se recurge la eutanasiere numai „în ultimă instanță”.

Citește și