Recunoașterea facială câștigă tot mai mult teren, iar una dintre țările apreciate din Europa vrea să permită Poliției să folosească această tehnologie. Se vorbește despre o identificare mai rapidă a suspecților în cazul comiterii unor infracțiuni.
Mulți români vin aici, atrași în primul rând de nivelul de trai ridicat.
Încă din luna decembrie s-a demarat o anchetă internă cu privire la extinderea folosirii imaginilor furnizate de camerele de supraveghere stradale, care va permite utilizarea recunoașterii faciale pentru cazurile deschise de polițiști.
Țara care vrea să permită folosirea recunoașterii faciale pentru a prinde suspecții este Suedia.
În prezent, la nivelul UE se lucrează la o prelungire a legislației privind reglementarea sistemelor de inteligență artificială. Astfel, modificarea avută în vedere interzice „utilizarea identificării biometrice la distanță în timp real în spații publice”, cu excepția cazurilor de comitere a unor infracțiuni sau unei amenințări teroriste.
Ministrul Justiției, Gunnar Strommer, a explicat că ancheta pe care Suedia a cerut-o în decembrie 2023 are ca scop „avansarea considerabilă” în utilizarea camerelor de supraveghere în lupta împotriva criminalității. „Recunoaşterea facială în timp real în locuri publice ar trebui să fie autorizată pentru a combate criminalitatea în măsura în care reglementările UE cu privire la IA o permite”, a reacționat și Kazimir Aberg, conducătorul anchetei.
Recunoașterea facială va fi permisă pentru prevenirea unei amenințări teroriste sau în scopul căutării țintite a victimelor și va putea fi utilizată pentru localizarea suspecților în cazuri de terorism, viol, atingere gravă adusă persoanelor, trafic de fiinţe umane.
Se dorește ca recunoașterea facială să fie permisă doar în cazul unor infracțiuni care se pedepsesc cu cel puțin patru ani de închisoare și doar pentru acte specifice de anchetă, nu ca o măsură preventivă.
CITEȘTE ȘI: