Prima pagină » Știri externe » „POLIȚIA BENZINEI” – Guvernul german înființează o instituție de SUPRAVEGHERE A PREȚURILOR CARBURANȚILOR

„POLIȚIA BENZINEI” – Guvernul german înființează o instituție de SUPRAVEGHERE A PREȚURILOR CARBURANȚILOR

Guvernul german a aprobat miercuri înființarea unei instituții de supraveghere a prețurilor carburanților, în încercarea de a pune capăt tendinței ascendente a acestora, transmite AFP.

Guvernul german a aprobat miercuri înființarea unei instituții de supraveghere a prețurilor carburanților, în încercarea de a pune capăt tendinței ascendente a acestora, transmite AFP.

Operatorii a celor aproximativ 14.700 de benzinării din Germania vor fi obligați să informeze în detaliu când și în ce măsură vor crește sau vor reduce prețurile.

De asemenea, aceștia trebuie să precizeze la ce preț și în ce cantitate au achiziționat carburanții.

„Pot înțelege pe deplin nemulțumirea automobiliștilor referitoare la felul în care are loc creșterea sau scăderea prețurilor benzinei. Nu se știe cum sunt stabilite prețurile. Acesta este motivul pentru care dorim să creștem concurența și transparența”, a declarat ministrul german al Economiei, Philipp Rosler.

Legea urmează să intre în vigoare în acest an.

În ultimele săptămâni, prețurile benzinei și motorinei au crescut puternic în Germania.

Decizia guvernului a provocat proteste din partea unora dintre operatorii de benzinării, care califică noua instituție drept „poliția benzinei”.

„Au creat un monstru birocratic pentru care vor plăti contribuabilii. Această instituție nu schimbă nimic în evoluția prețurilor la pompă, care sunt determinate de cotația petrolului pe piața mondială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Federației Benzinăriilor, Karin Retzlaff.

Cea mai mare federație a cluburilor de automobilism din Germania și Europa, ADAC, consideră că înființarea unei astfel de instituții va permite creșterea transparenței pieței.

Purtătorul de cuvânt al ADAC, Andreas Holzel, a avertizat totuși că operatorii mai mici de benzinării ar putea avea dificultăți să explice prețurile, comparativ cu marile grupuri.

La începutul lunii aprilie, autoritățile germane de reglementare în domeniul concurenței au anunțat lansarea unei anchete împotriva a cinci grupuri petroliere și operatori de benzinării, BP/Aral, Esso, Jet, Shell și Total. Companiile sunt suspectate să au făcut înțelegeri în detrimentul unor operatori independenți de benzinării, mai mici.

Citește și