Autoritățile din Kosovo informează că o patrulă de poliție aflată în apropierea graniței cu Serbia ar fi fost atacată în cursul zilei de sâmbătă.
Aceasta în contextul în care tensiunile dintre Priștina și Belgrad sunt la cote înalte în ultima perioadă, ca urmare a unei decizii a autorităților kosovare de a-i obliga pe etnicii sârbi din nord care folosesc numere de înmatriculare sârbești să solicite plăcuțe eliberate de autoritățile din Kosovo.
„Au fost cel puţin zece împuşcături, trase aproape de o barcă a poliţiei, dar nimeni nu a fost rănit”, informează Poliția din Kosovo.
Poliţia a spus că patrula a fost atacată în apropierea oraşului Zubin Potok, când încerca să lanseze o barcă pe lacul Gazivoda, parte a graniţei, informează B1TV.
Tensiunile dintre Belgrad și Priștina sunt în creștere în contextul în care autoritățile din Kosovo au anunțat o măsură care i-ar afecta pe etnicii sârbi din nordul regiunii, în sensul în care i-ar obliga pe aceștia să solicite plăcuțe de înmatriculare auto emise de instituțiile kosovare. Totodată, noile reguli prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă ca trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata șederii lor în Kosovo. De asemenea, plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuțe kosovare în termen de două luni.
Deoarece sârbii din Kosovo au în număr foarte mare numere de înmatriculare, dar și pe fondul tensiunilor mai vechi dintre comunitatea sârbă și cea albaneză, situația a devenit tensionată. Poliția din Kosovo a informat că duminică a fost ținta unor atacuri, după ce protestatari sârbi au blocat mai multe drumuri care duc în Serbia.
În cele din urmă, guvernul kosovar a decis amânarea cu o lună a intrării în vigoare a noilor reguli.
Amânarea a fost anunțată de Guvern la finalul unor discuții cu ambasadorul Statelor Unite la Priștina, Jeffrey Honevier.
La 14 ani după ce Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nord folosesc plăcuțe de înmatriculare și documente emise de autoritățile sârbe, refuzând să recunoască instituțiile din capitala Pristina. Kosovo a fost recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, dar nu de Serbia sau Rusia.