Poliția din Paris schimbă strategia în combaterea cerșetoriei, vizându-i pe capii rețelelor
Cerșetoria „agresivă” este în vizorul noului prefect al poliției din Paris, Bernard Boucault, care a renunțat la arestarea cerșetorilor, vizându-i direct pe capii rețelelor care îi exploatează, strategie care a dat rezultate în alte regiuni ale Franței, relatează postul de radio Europe 1.
În șase luni, polițiștii parizieni au întocmit 2.000 de procese verbale în cartierele Champs-Elysees, în marile magazine și la muzeul Louvru, dar amenzile nu au fost plătite, fiind vizați în special cerșetorii români.
De asemenea, efectul disuasiv al acestui dispozitiv pare limitat: unii au fost arestați de 90 de ori, fără a se lua vreo decizie de repatriere, neputând invoca tulburarea ordinii publice, potrivit judecătorilor.
Cerșetorii sunt „persoane determinate de șefii lor și de mizeria în care se află, obligați să doarmă pe materiale recuperate din gropile de gunoi, în gurile de evacuare a apelor pluviale, în mașini abandonate”, potrivit comisarului Guffon, citat de postul de radio Europe 1. „Acești oameni au fost obligați să ramburseze datorii contractate în străinătate. De exemplu: pentru 1.000 de euro împrumutați, trbuiau să rambursese 10.000 de euro sub presiune și amenințare”, adaugă acesta.
O anchetă pe termen lung la Annemasse, în Haute-Savoie, în apropierea frontierei elvețiene, a dus la arestarea a șapte persoane. Românii sunt suspectați că au exploatat cerșetori care făceau du-te vino la Geneva într-o singură zi. Au fost strânși astfel 100.000 de mii de euro care au fost trimiși direct în România.
„Sistemul de clan” va fi distrus de poliția judiciară pentru a reduce cât mai mult „cerșetoria agresivă”, iar polițiștii vor multiplica în această vară patrulele în stațiunile balneare pentru a evita escrocheriile legate de actele de caritate sau falsele petiții.