Poliția germană anchetează abuzurile comise la un centru pentru solicitanții de azil. Imaginile care amintesc de orfelinatele românești din anii ’90

Publicat: 07 10. 2014, 17:04
Actualizat: 03 09. 2019, 00:05

Poliția germană a deschis recent o anchetă legate de o serie de presupuse cazuri de maltratare într-un centru pentru solicitanții de azil, după publicarea unor fotografii în care un refugiat apare cu cătușe la mâini și imobilizat la pământ de un agent, relatează AFP.

Patru angajați ai firmei private de securitate SKI, care lucrează într-un centru pentru solicitanții de azil din Burbach, în vestul țării, au fost arestați, iar contractul angajatorului lor a fost desființat. Anchetatorii au început să interogheze sute de refugiați dintre cei 700 primiți la Burbach, în acest centru administrat de o altă companie privată, European Homecare, pentru a încerca să afle dacă au fost comise și alte fapte similare.

Scandalul a început odată cu publicarea unei fotografii realizate cu un telefon mobil, între 10 și 15 septembrie, în acest centru situat la circa 130 de kilometri de Koln, în Rhenania de Nord-Westphalia.

Ea arată un bărbat, prezentat ca fiind un algerian în vârstă de aproximativ 20 de ani, alungit pe sol cu cătușe la mâini. În fotografie apar și doi agenți de securitate în uniformă, dintre care unul are piciorul pe gâtul bărbatului întins pe jos.

FOTO: AFP//Hagen Polizei

Fețele au fost blurate de poliție dar potrivit procurorului general din Siegen (vest) Johannes Daheim, „ei pozează ca și cum ar fi mândri de ceea ce fac”.

„Sunt fotografii pe care nu le-am mai văzut decât la Guantanamo!”, a declarat șeful poliției din Hagen (vest), Frank Richter. Site-ul de Internet al săptămânaului Der Spiegel compara, luni, această fotografie cu cea de la închisoare Abu Ghraib în Irak, unde militarii americani au torturat și umilit deținuți irakieni.

Poliția a anunțat că deține o înregistrare video care prezintă un alt refugiat întins pe jos, obligat să se întindă pe o saltea acoperită cu vomă și amenințat că va fi bătut dacă nu se supune.

Potrivit televiziunii regionale WDR, au fost comise abuzuri și într-un centru din Essen (vest). Postul afirmă că dispune de certificatul medical al unui solicitant de azil în care sunt descrise rănile suferite de acesta.

Organizația pentru apărarea refugiaților Pro Asyl a condamnat aceste „maltratări masive”. „Acești agenți de securitate ai companiei private European Homecare nu sunt supuși nici celui mai mic control”, în timp ce Germania deleagă gestionarea unora dintre aceste centre unor firme private, denunță ea.

Cighid – „lagărul de exterminare” al copiilor cu handicap

În România, imaginile surprinse în azilurile germane au avut un ecou puternic, amintindu-le multora de dramele ce se petreceau în urmă cu peste 20 de ani în spatele ușilor închise ale orfelinatelor.

1990, Cighid – Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din Ghiorca, județul Bihor. Odată ce televiziunea germană Spiegel TV a descoperit condițiile inumane în care trăiau bolnavii, a fost asemănat cu un „lagăr de exterminare”.

„Era înspăimântător”, a povestit ulterior dr. Pavel Oarcea, fostul director al Centrului Cighid, în timpul unui reportaj „România, te iubesc”. În fiecare an, 60% dintre copii aduși acolo mureau, a mărturisit el.

Dr. Oarcea a ajuns la Cighid după revoluția din 1989, cu o delegație a Crucii Roșii, după ce aflase din presa internațională despre atrocitățile petrecute în casa de copii.

Când a preluat conducerea centrului, 90% dintre copii erau pe moarte, potrivit reportajului citat. Cu toate acestea, eforturile făcute pentru recuperarea bolnavilor și ajutoarele primite din partea germanilor au avut un rezultat concret: niciun deces nu a mai fost înregistrat după venirea medicului Oarcea.

Totuși, povestea a aruncat o pată neagră asupra României, iar imaginile filmate atunci de presa germană au rămas întipărite în amintirea multora, chiar și acum, după peste 20 de ani.

Despre Centrul de Recuperare și Reabilitare din Cărpeniș a relatat jurnaliștii BBC. Acolo, jurnaliștii deghizați în asistenți sociali au filmat condițiile inumane în care trăiau pacienții. Zece persoane locuiau într-o singură cameră, legate de pat pe saltele putrede și murdare de propriile fecale, uneori câte două în același pat.

Condiții precare au fost descoprite și la instituția din Gănești, în estul României, potrivit Mediafax.