Poliția italiană a descoperit o fraudă fiscală de 1,7 miliarde de euro. Cum funcționa sistemul italienilor
„Activitatea ilegală a provocat de-a lungul anilor pagube de peste 1,7 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al poliției economice italiene.
Sistemul, pus în practică în 2001 de doi afaceriști din Roma, Pierino Tulli și Maurizio Ladaga, consta în emiterea de facturi false de către companii intermediare, în calitate de subcontractori, pentru contracte de pază și curățenie în domeniul industrial.
Sume mari de bani obținute prin facturări fisctive au ajuns în conturile unor companii create special pentru a încasa banii respectivi.
După încasarea banilor și depunerea lor în conturi din San Marino sau Luxembourg, firmele fantomă erau desființate, iar ulterior erau înființate altele, potrivit poliției.
În total, 62 de persoane sunt suspectate că au participat la fraudă.
Poliția a pus sub sechestru bunuri în valoare de peste 100 de milioane de euro, între care 100 de proprietăți imobiliare, două companii și 100 de conturi bancare.
La operațiunile de punere sub sechestru și percheziții, care au avut loc în mai multe regiuni ale Italiei, au participat 70 de polițiști.
Frauda uriașă nu reprezintă decât vârful icebergului, notează AFP. Sâmbătă, poliția a pus sub sechestru bunuri în valoare de 2,7 milioane de euro aparținând unui om de afaceri din Sardinia, care vindea bunuri pe Internet fără să declare nimic fiscului.
Evaziunea fiscală este un flagel cu care toate guvernele italiene au încercat să lupte în ultimii ani, pentru creșterea veniturilor bugetare afectate de criză.
Potrivit unui studiu efectuat în 2012 de un institut privat, economia subterană reprezenta în 2011 circa 35% din PIB-ul Italiei, respectiv 540 de miliarde de euro.
În 2013, poliția italiană a descoperit o evaziune fiscală cumulată de peste 56 de miliarde de euro, pentru 2012.
Fiscul italian a recuperat anul trecut de la evazioniști circa 13 miliarde de euro și mizează pe o sumă similară în 2014, care ar trebui să crească la 15 miliarde de euro în 2015, a declarat vineri directoarea autorității fiscale, Rossella Orlandi.
Între marile nume descoperite că au făcut evaziune fiscală se numără Dolce&Gabbana, Maradona și fostul premier Silvio Berlusconi, condamnat definitiv la închisoare, dar care face în schimb muncă în folosul comunității.