POLITICĂ. Parlamentul a aprobat schimbarea. Cea mai mare criză din istoria modernă ia sfârșit pe 13 mai!
Decizie istorică în Israel, care pune capăt celei mai mari crize politice din istoria modernă. Parlamentul a aprobat joi, 7 mai, formarea unui guvern de uniune naţională, condus de premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival, Benny Gantz, devenit noul aliat. Curtea Supremă deja i-a „binecuvântat” pe cei doi.
În pofida protestelor masive venite din partea cetățenilor care consideră că le-a fost înșelat votul, Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz merg mai departe cu planul lor. Parlamentul a fost de acord ca partidele celor doi să formeze viitorul guvern al Israelului, iar depunerea jurământului va avea loc pe 13 mai.
Acordul cu privire la noul Executiv a fost validat joi dimineaţă în cursul unui vot în Parlament, acolo unde partidele Likud (al lui Benjamin Netanyahu) Albastru și Alb (al lui Benny Gantz) dispun de majoritatea locurilor.
„Sesiunea plenară a Knesetului a aprobat în a doua şi a treia lectură amendamentele la proiectul de lege privind formarea guvernului de uniune naţională. 71 de deputaţi au votat pentru şi 37 împotrivă”, a indicat Biroul de presă al Parlamentului israelian.
Preşedinţia israeliană se aşteaptă să primească în cursul zilei semnăturile unei majorităţi a deputaţilor favorabili mandatării oficiale a lui Benjamin Netanyahu cu formarea noului guvern.
Ținta: Ierusalimul și Cisiordania
Miercuri seara, Curtea Supremă, sesizată de diferite organizaţii care puneau la îndoială legalitatea acordului, şi-a dat aprobarea, fără ca totuşi să-l disculpe pe Netanyahu, acuzat pentru corupţie într-o serie de dosare şi al cărui proces, amânat din cauza pandemiei, ar urma, în mod normal, să înceapă la sfârşitul lunii mai.
„Nu am găsit niciun motiv legal care să împiedice formarea unui guvern de către premierul Netanyahu, dar această concluzie la care am ajuns nu diminuează prin nimic gravitatea acuzaţiilor împotriva sa”, au indicat judecătorii.
Netanyahu şi Gantz au anunţat deja prezentarea viitorului guvern în 13 mai, în care portofoliile ministeriale vor fi împărţite în mod echitabil între cele două tabere, scrie Haaretz.
În afară de împărţirea puterii şi menţinerea lui Benjamin Netanyahu în funcţia de premier pentru următoarele 18 luni, guvernul va avea drept sarcină gestionarea ieşirii din izolare şi repornirea economiei.
Însă cel mai important detaliu îl reprezintă proiectul de anexare a Ierusalimului controlat de palestinieni, precum și a unor părţi din Cisiordania și a Văii Iordanului.