Doi eurodeputați conservatori germani au acuzat miercuri Guvernul român de împiedicarea accesului României și Bulgariei în Schengen, contrazicând declarațiile Berlinului, potrivit căruia măsurile celor două țări în materie de justiție și corupție sunt insuficiente, relatează site-ul Euractiv.com.
Potrivit site-ului, europarlamentarul Manfred Weber, vicepreședintele Partidului Popular European (PPE), a lăudat Bulgaria pentru pregătirea aderării sale la Schengen, în pofida votului de veto al Germaniei, pe 7 martie, care a blocat aderarea celor două state membre UE la spațiul Schengen.
Aderarea la Shengen s-a soldat cu un eșec din cauză că, în ultimii trei ani, Guvernul României s-a confruntat cu probleme constituționale într-un mod contraproductiv, a declarat Weber, potrivit site-ului.
România și Bulgaria „sunt abordate la pachet, (iar) motivul pentru care nu a avut loc extinderea Schengen ține de România, ci nu de Bulgaria”, a declarat vicepreședintele PPE în cursul unui eveniment public, la Bruxelles.
Însă Weber a subliniat, citat de site, că socialiștii din Bulgaria, la fel ca de oriunde altundeva, „fac promisiuni pe care nu le pot onora”. „Atunci când au câștigat alegeri am văzut doar dezamăgire. Atunci când privim spre vecinul nostru, Franța, unde François Hollande a promis tot felul de lucruri, creșterea (economică) este în scădere, șomajul este în creștere, datoria crește, iar toate acestea s-au întâmplat după ce socialiștii au ajuns la putere”, a continuat el.
Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat recent că Bulgaria și România nu îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Friedrich este un conservator din cadrul Uniunii Social-Creștine (CSU).
Atât Weber, car și Markus Ferber, ambii membri CSU ai Parlamentului European (PE), au dat vina pe România pentru eșecul aderării la Schengen, în această conferință, la Bruxelles.
Acest eveniment, „extrem de politizat”, apreciază Euractiv, organizat de filiala Hanns-Seidel-Stiftung la Bruxelles, l-a avut ca prinicipal invitat pe Țvetan Țvetanov, fostul premier al Bulgariei. Țvetanov este considerat „numărul doi” în ierarhia partidului GERB, condus de Boiko Borisov, care a demisionat la 20 februarie sub presiunea străzii, în urma unor proteste, uneori violente, provocate de valoarea prea mare a facturilor la energie electrică.
Țvetanov a declarat că Guvernul GERB a înegistrat progrese în lupta împotriva crimei organizate și al aplicării legii în Bulgaria. Însă Comisia Europeană (CE) a relevat deficiențe în rapoartele sale cu privire la domeniile justiției și internelor în Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).