POLITICO. Fostul ambasador SUA la Uniunea Europeană îl compară pe Donald Trump cu Benito Mussolini și îi numește pe foștii oficiali ai administrației Trump „complici”
Într-un interviu cu Jack Blanchard, editorul jurnalului londonez al POLITICO, fostul ambasador al SUA la UE, Anthony Gardner, a declarat că acțiunile politice ale lui Trump îî amintesc de cele ale dictatorului fascist italian, Benito Mussolini, și că foștii oficiali ai administrației Trump care acum îl critică pe președinte, precum ex-secretarul apărării James Mattis sunt „colaboratori” care ar fi trebuit să nu se alăture niciodată administrației.
Acțiunile politice ale lui Trump sunt asemănătoare cu cele ale dictatorului fascist italian, Benito Mussolini, potrivit fostului ambasador al SUA în UE
„Timp de câțiva ani, m-au tulburat multe lucruri pe care Donald Trump le împărtășește cu Benito Mussolini”, a declarat Gardner, în prezent un democrat care susține campania fostului vicepreședinte Joe Biden, notează Politico.
Întrebat despre protestele recente împotriva rasismului și despre brutalitatea poliției, Gardner a adăugat: „Este foarte dezamăgitor, să ai un președinte al Statelor Unite care promovează în mod deschis și incită diviziunile rasiale”.
În ceea ce privește oficialii precum Mattis și fostul șef al personalului de la Casa Albă John Kelly, care au criticat manipularea protestelor folosită de către Trump, Gardner a spus că este prea târziu.
„Pentru mine sunt complici … Așadar, atunci când alegeți să lucrați pentru acest tip de administrație, care și-a arătat adevăratele culori încă de la început, la un moment dat anulați politicile, chiar dacă după aceea veți decide că acestea sunt groaznice, că bărbatul pe care îl slujeai este o persoană groaznică. ”
De asemenea, Gardner a criticat planul lui Trump de a reduce numărul forțelor militare americane din Germania.
Planul lui Trump este un cadou pentru Vladimir Putin
„Este un cadou pentru Vladimir Putin, bunul prieten al lui Donald Trump. Acesta este un alt indiciu al modului în care îmbrățișează autocrații și dușmanii țării noastre. Ar trebui să fim fermi. Acesta servește nu numai la apărarea Europei și a Germaniei, ci în propriile noastre scopuri, nu? Deoarece aceste baze sunt incredibil de importante și pentru proiecția influenței noastre și a puterii noastre asupra Europei, Orientului Mijlociu și chiar dincolo, deci nu are sens. Acesta este un act politic. Nu există nicio strategie militară în spatele ei. ”
Gardner a spus că mișcarea pare să-l poziționeze pe Trump în fața cancelarului german Angela Merkel.
„A fost supărat pe Angela Merkel de mulți ani, din mai multe motive”, a spus fostul ambasador.
„Aceasta se exprimă în apărarea anumitor valori pe care noi le împărtășeam.” El a adăugat: „Probabil că este deranjat de ea, deoarece, spre deosebire de unii lideri europeni, ea nu a ieșit din calea ei pentru a face anumite favoruri cu el”.
În ceea ce privește problemele comerciale, Gardner, acum consilier principal în biroul londonez al Brunswick Group, o firmă de consultanță strategică, a spus că epoca acordului de liber schimb cu blocul comunitar s-a încheiat probabil și a recunoscut că în mandatul său ca ambasador la UE în mandatul președintelui Barack Obama, negociatorii au eșuat în ceea ce a fost probabil ultima șansă pentru un acord comercial major UE-SUA – Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP).
„A fost important, nu numai economic, dar aș argumenta și mai mult din punct de vedere politic și am eșuat”, a spus Gardner.
Gardner a spus că UE și SUA au pierdut ani întregi de cooperare crucială pe probleme precum schimbările climatice și reforma Organizației Mondiale a Comerțului. De asemenea, el a prezis că guvernul premierului Boris Johnson va lupta pentru a ajunge la orice acord comercial cu Washington până când parametrii unui acord cu UE va fi clar.