Politico: „Zelenski sfidează UE și își subordonează Curtea Constituțională”
Uniunea Europeană a atras atenția asupra unui proces periculos pe agenda politică internă a Ucrainei, care ar putea permite amestecul politic în numirea judecătorilor de la Curtea Constituțională a țării.
Jurnaliștii de la Politico atrag atenția asupra faptului că, la 13 decembrie, Parlamentul din Ucraina a votat o lege privind reforma Curţii Constituţionale.
Potrivit Politico, drumul pe care merge Ucraina stârneşte îngrijorare în rândul Comisiei Europene.
Ce urmărește Zelenski
Conform noii proceduri decise de Parlamentul de la Kiev, judecătorii vor fi selectați cu majoritate simplă de voturi de un grup consultativ format din trei oficiali guvernamentali și trei experți independenți. Decizia grupului nu este definitivă, permițând candidaților care nu trec evaluarea să candideze în continuare pentru locuri la Curtea Constituțională. Toate acestea, potrivit experților, oferă biroului președintelui Ucrainei o modalitate de a manipula componența judecătorilor și deciziile Curții Constituționale.
„Comisia de la Veneția a recomandat modificarea noii legi pentru a include un al 7-lea membru în grup pentru a acorda experților independenți un vot decisiv în selecție. De asemenea, a recomandat ca deciziile grupului consultativ să fie obligatorii, făcând imposibil ca cei cu o evaluare negativă să deveni judecători ai Curții Constituționale”, arată Politico. Dar, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, chiar de a doua zi Zelenski a semnat proiectul de lege, mai notează sursa citată.
Ana Pisonero, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru extinderea UE, a declarat că această decizie a epuizat răbdarea curatorilor europeni ai Ucrainei.