„Comisia Europeană a luat-o pe un drum care nu va duce nicăieri și orice pas făcut pe acest drum va crește costurile de întoarcere”, a declarat Krzysztof Szczerski, șeful de cabinet al președintelui Poloniei, Andrzej Duda.
Uniunea Europeană „nu are autoritate” să se implice în organizarea sistemelor judiciare din statele membre, susține reprezentantul Președinției Poloniei.
Comisia Europeană a lansat, sâmbătă, procedura de sancționare a Poloniei pentru încercările de subminare a independenței justiției, acordând un termen de 30 de zile Guvernului conservator de la Varșovia pentru a oferi clarificări.
Decizia de lansare a procedurii de sancționare a fost luată de Comisia Europeană miercuri, dar a fost activată sâmbătă, după ce legea de reformare a sistemului judiciar a fost publicată în Jurnalul oficial polonez.
Guvernul de la Varșovia, format de Partidul Lege și Justiție (PiS, centru-dreapta), al lui Jaroslaw Kaczynski, are le dispoziție 30 de zile pentru a răspunde preocupărilor Comisiei Europene privind subminarea independenței justiției.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a refuzat luni să promulge două proiecte de lege adoptate de Parlament care ar fi afectat independența sistemului judiciar. Dar opoziția președintelui nu viza și noua lege de reorganizare a jurisdicțiilor instanțelor, publicată vineri în Jurnalul oficial.
Potrivit Bruxellesului, reformarea instanțelor judiciare conține măsuri discriminatorii de genul vârstelor diferite de pensionare în funcție de gen. În plus, ministrul polonez al Justiției a primit prerogativa de a prelungi mandatele judecătorilor care au depășit vârsta de pensionare.
Comisia Europeană a avertizat că ar putea retrage drepturile de vot ale Poloniei în instituțiile Uniunii Europene. Varșovia a denunțat un „șantaj”.