Prima pagină » Știri externe » Polonia intră în clubul select al clienților VIP de avioane multirol F-35. România rămâne în urmă pe „lista de încredere a SUA” cu acces la tehnologia militară de ultimă oră

Polonia intră în clubul select al clienților VIP de avioane multirol F-35. România rămâne în urmă pe „lista de încredere a SUA” cu acces la tehnologia militară de ultimă oră

Polonia intră în clubul select al clienților VIP de avioane multirol F-35. România rămâne în urmă pe
Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro) pentru achiziționarea a 32 de avioane multirol F-35, anunță Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării. În prezent, SUA oferă acces la acest avion cu tehnologie militară de ultimă oră doar anumitor aliați de-ai săi. România, pe lista de potențiali clienți, dar costurile sunt încă foarte ridicate.

„Vineri, în orășelul Deblin, voi semna un contract în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru achiziționarea a 32 de avioane F-35 de ultimă generație”, a afirmat Mariusz Blaszczak, prin Twitter.

Agenția americană pentru Cooperare în domeniul Apărării și Securității a aprobat în vara anului 2019 vânzarea avioanelor militare în Polonia. Administrația de la Varșovia a anunțat în septembrie 2019 intenția de a cumpăra 32 de avioane de tip F-35A.

Primele avioane de tip F-35 ar urma să intre în uzul Forțelor Aeriene poloneze în anul 2024, conform site-ului Airforce-Technology.com. Polonia are în prezent avioane de vânătoare F-16, MIG-29 și Suhoi Su-22.

 

În prezent, SUA oferă acces la acest avion, aflat încă în starea de operaționalizare și trecere a tuturor testelor oficiale, doar anumitor aliați de-ai săi: Marea Britanie, Canada, Danemarca, Israel, Australia, Turcia, Italia, Norvegia, Olanda, Japonia, Coreea de Sud și Belgia. Finlanda și-a exprimat,de asemenea, intenția de a cumpăra F-35. În unele dintre aceste țări sunt produse și componente pentru F-35, potrivit europalibera.org.

Costurile de achiziție pentru un avion F-35, în cazul select în care o țară intră pe lista de clienți ai SUA, sunt însă foarte ridicate. Cele mai recente costuri de achiziție, negociate între Lockheed Martin și Pentagon în 2018, pentru al 11-lea lot de avioane, care conținea 141 de avioane F-35, au fost de 89 de milioane de dolari pentru un F-35A (modelul de bază, cu decolare convențională, de la Lockheed Martin), 115,5 milioane de dolari pentru F-35B (modelul cu decolare verticală, folosit mai ales în Marină) și 107,7 milioane de dolari pentru F-35C (modelul destinat pentru folosirea pe portavioane).

Compania Lockheed Martin a reușit să scadă prețul modelului de bază F-35A la circa 80 de milioane de dolari,  în 2020. Principalul client pentru acest model de avion sunt însă Forțele Aeriene și cele Navale ale SUA.

Programul de dezvoltare a avionului de luptă de generație a 5-a în SUA, produs de compania Lockheed Martin, este cel mai costisitor din istoria armatei americane. Doar achiziția tuturor aeronavelor pe care SUA intenționează să le cumpere ar costa peste 400 de miliarde de dolari, în timp ce dezvoltarea tehnologiilor de luptă saltă costul estimat la peste un trilion (o mie de miliarde) de dolari

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și