Polonia pregătește conversia tuturor creditelor ipotecare în valută. Suma este imensă

Publicat: 15 01. 2016, 15:52

Programul de conversie a creditelor, care va fi analizat de autoritatea de reglementare a sectorului bancar, înainte de a fi trimis la Parlament, prevede obligarea băncilor să accepte plata ratelor la un curs valutar „corect”, dacă părțile nu se înțeleg pentru transformarea voluntară a acestora, a declarat Maciej Lopinski, consilier al președintelui Andrzej Duda.

Costul programului pentru bănci va fi evaluat de autoritatea de reglementare, a spus Lopinski reporterilor.

În urma informațiilor, acțiunile PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, au scăzut cu 1,5%, iar cele ale Bank Pekao, a doua din piață, cu 1,1%.

Titlurile Commerzbank au coborât cu 1% și Bank Zachodni WBK, divizie a Banco Santander, cu 1,9%.

Polonia urmează exemplul altor țări din Europa de Est, care au convertit credite ipotecare în valută, inclusiv în franci elvețieni, după creșterea puternică a acestora, înainte de criza financiară din 2008.

Legea referitoare la conversia creditelor din valută în monedă locală va mări costurile suportate de bănci, după ce parlamentarii au adoptat vineri o nouă taxă pe activele instituțiilor financiare, echivalentă cu 4,4 miliarde de zloți (1,1 miliarde dolari), respectiv o treime din profiturile lor din ultimele 12 luni.

Guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, a avertizat joi că această combinație între noua taxă și conversia creditelor poate pune în pericol unele bănci și să afecteze economia Poloniei.

Cursul de schimb „corect” va fi stabilit individual pentru fiecare împrumutat, în baza unei formule speciale, și va fi calculat prin compararea costului împrumuturilor în zloți cu cel al creditelor în valută, obiectivul fiind egalizarea costurilor, a spus Lopinski.

Împrumutatul va putea să cedeze băncii proprietatea folosită drept garanție pentru împrumut, pentru anularea ipotecii fără costuri suplimentare, a declarat Aneta Fran-Adamek, jurist la președinție.

Problema împrumuturilor în valută s-a acutizat după ce Elveția a eliminat plafonul care limita aprecierea francului față de euro, în urmă cu un an.