Polonia și Franța sunt favorabile atacurilor Ucrainei pe teritoriul RUSIEI /Statele Unite se opun, pe fondul amenințărilor lui Putin
Polonia este favorabilă folosirii de către Ucraina a armamentului occidental pentru atacarea pozițiilor militare de pe teritoriul Rusiei, o poziție susținută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și de președintele Franței, Emmanuel Macron, deși cancelarul german, Olaf Scholz, nu a exprimat clar acest punct de vedere, iar Statele Unite se opun, pe fondul avertismentelor Rusiei privind un conflict mondial.
Într-un interviu acordat postului Radio ZET, adjunctul ministrului polonez al Apărării, Cezary Tomczyk, a declarat miercuri că Ucraina ”poate lupta cum vrea”, explicând că Varșovia nu va aplica restricții asupra modului în care forțele armate ucrainene utilizează armamentul furnizat de Occident.
”Noi am decis să ajutăm Ucraina în acest conflict, Ucraina a fost atacată brutal, are dreptul de a se apăra așa cum consideră că este adecvat”, a declarat Cezary Tomczyk.
O poziție asemănătoare, ușor nuanțată, a părut să aibă președintele Franței, Emmanuel Macron, cu ocazia unei vizite de stat în Germania.
”Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze pozițiile militare de unde sunt lansate rachete, cele de unde este atacată Ucraina. Dar nu nu ar trebui să permitem atacarea altor ținte din Rusia, nici, în mod evident, obiective civile”, a afirmat Macron, citat de postul France 24.
Anterior, Macron a generat controverse prin avansarea conceptului ”ambiguității strategice”, semnalând posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe pentru a ajuta Ucraina în conflictul cu Rusia. Declarațiile lui Macron privind trimiterea de trupe, făcute pe fondul temerilor că Donald Trump ar putea abandona Ucraina dacă va obține un nou mandat de președinte al SUA, au generat critici din partea celorlalte țări din cadrul NATO, care se opun ferm trimiterii de trupe în Ucraina.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis o poziție ambiguă în privința atacării obiectivelor de pe teritoriul Rusiei.
”Ucraina a fost atacată și trebuie să se apere în virtutea dreptului internațional”, a declarat Olaf Scholz, fără a spune clar dacă armata ucraineană ar trebui să atace obiective de pe teritoriul Rusiei.
Statele Unite se opun atacării obiectivelor de pe teritoriul Rusiei
John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că poziția Administrației Joe Biden nu s-a modificat.
”Nu există nicio schimbare a poziției, noi nu încurajăm și nu facilităm folosirea armamentului american pentru comiterea de atacuri pe teritoriul Rusiei”, a declarat marți John Kirby.
Putin a avertizat că asistența oferită de Occident Ucrainei poate genera război mondial
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat, marți, că asistența oferită de Occident Ucrainei și prezența trupelor franceze pe front riscă să genereze consecințe grave, chiar un război mondial, subliniind că țările mici din Europa vor fi expuse celor mai mari riscuri.
”În Ucraina sunt instructori militari occidentali, sub acoperirea mercenarilor”, a acuzat Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a afirmat, conform agenției Reuters și cotidianului The Guardian, că există pe teren mercenari francezi, iar trimiterea de trupe ar fi un pas suplimentar spre un război mondial.
”Această escaladare a conflictului poate conduce la consecințe grave. Țările mici din Europa trebuie să fie conștiente care sunt mizele”, a avertizat Vladimir Putin.
Foto: Shutterstock
Citește și: