Polonia și Letonia sunt primele țări care reacționează la ideea armatei UE
„Este o idee foarte riscantă”, a declarat ministrul polonez de Externe, Grzegorz Schetyna, pentru Radio Zet. „Mai întâi trebuie să ne întrebăm de unde putem strânge bani pentru finanțarea unei astfel de armate, cum vor funcționa unitățile combatante, cine va fi responsabil de antrenarea lor”, a declarat Schetnya.
Premierul leton Laimdota Straujuma a avertizat, de asemenea, în legătură cu perspectiva unei astfel de armate. „Există posibilitatea ca acest lucru să se discute în iulie la Consiliul European, dar este important să verificăm dacă această (forță) dublează NATO”, a declarat Straujuma pentru televiziunea publică letonă LTV.
Președintele Comisie Europene Jean-Claude Juncker a propus înființarea unei armate a UE pentru a descuraja Rusia, pe fondul îngrijorărilor că acțiunile acesteia în Ucraina ar putea impulsiona Kremlinul să acționeze împotriva altor țări est-europene.
Într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalități de apărare a valorilor și granițelor Uniunii.
„O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe și de apărare și să asumăm împreună responsabilitățile Europei în lume”, a afirmat Juncker. „Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce privește politica externă nu pare să fim luați în serios”, a adăugat el.
Analiștii și oficialii susțin însă că proiectul ar întâmpina numeroase probleme. În plus, dintre cele 28 de state membre UE, 22 fac deja parte din NATO, care le cere membrilor săi europeni să investească mai mult în apărare.