Polonia și statele baltice ar putea instala un sistem de apărare aeriană
„Trebuie să oprim orice posibile agresiuni aeriene,” a spus Olekas, care a adăugat că „Suntem în discuții pentru crearea unui sistem regional de apărare aeriană de rază medie împreună cu letonii, estonienii și polonezii.”
Este de așteptat ca oficialul lituanian să ridice această problemă în cadrul întâlniriilor ministeriale NATO de marți și miercuri.
Statele baltice caută să achiziționeze echipament de intercepție a rachetelor de rază medie de la compania Kongsberg Gruppen, din Norvegia și de la Raytheon, din SUA.
Întrebat despre posibilitatea unei agresiuni ruse în zona baltică, ministrul lituanian al Apărării a declarat că „Nu putem exclude (…) Ar putea să desfășoare exerciții militare la frontiere și apoi să treacă la invazie în doar câteva ore.”
Miniștrii de Apărare din țările membre NATO vor aproba crearea unei noi forțe multinaționale pentru statele baltice și Polonia. Statele Unite, Germania și Marea Britanie vor contribui la această forță cu câte un batalion de aproximativ 1.000 de militari, iar Canada ar putea participa tot cu un batalion.
Locotenent generalul Riho Terras, șeful forțelor militare estoniene a declarat că: „În primul rând și de maximă importantă este securitatea spațiului nostru aerian. Apărarea aeriană trebuie realizată împreună cu Alianța Nord-Atlantică.”
Statele baltice se bazează pe avioanele NATO care patrulează spațiul aerian al acestor țări, dar acestea nu au mandatul necesar pentru a se angaja în lupte aeriene cu avioane ostile în cazul unui conflict.
Pe de altă parte, Rusia insistă că nu este o amenințare la adresa fostelor state sovietice din zona baltică.
Totuși, Rusia a organizat o serie de exerciții militare neanunțate în zonă, inclusiv unul în 2014, la care au participat 100.000 de militari, potrivit colonelului danez Jakob Sogard Larsen, care comandă noul post de comandă al NATO din Lituania.