Cei doi candidați principali la alegerile prezidențiale din Polonia și-au început campania electorală cu subiectul exhumării polonezilor căzuți victime ale atrocităților comise în Ucraina.
În anii ‘40, aproximativ 100.000 de etnici polonezi au fost uciși în Volhynia, o zonă care face acum parte din Ucraina, în nord-vest, lângă granițele cu Polonia și Belarus. Varșovia vrea să exhumeze victimele din gropile comune, să le identifice și să le reîngroape.
Masacrele din Volhynia domină începutul unei campanii prezidențiale în care Donald Tusk speră să-și deblocheze în sfârșit agenda de reforme, care este blocată de președintele Andrzej Duda, care își îndeplinește al doilea și ultimul mandat, scrie Financial Times.
Kievul a oprit procesul de exhumare în 2017 pentru a protesta împotriva îndepărtării unui memorial ucrainean din Polonia.
Kievul a contestat, de asemenea, o decizie din 2016 a Parlamentului polonez de a descrie masacrele drept genocid și a fost deranjat de avertismentele Varșoviei că această problemă istorică, dacă nu este rezolvată, ar putea deraia eforturile Ucrainei pentru aderarea la UE.
Mult timp Ucraina a considerat narațiunea Poloniei în jurul masacrelor din Volhynia ca fiind selectivă. Mulți istorici ucraineni susțin că în aceeași zonă civili ucraineni au fost uciși de luptătorii rezistenței poloneze.
Polonia a condus efortul de a oferi asistență militară și umanitară Ucrainei după invazia Rusiei în februarie 2022, dar în ultimii ani au reapărut nemulțumiri împotriva opoziției Kievului la ideea de exhumare a cadavrelor etnicilor polonezi.
După o vizită a ministrului de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, Donald Tusk a declarat că s-a înregistrat un progres, Kievul fiind de acord să nu blocheze exhumarea victimelor.
„Aceasta este cheia reconcilierii depline a națiunilor noastre, atât de necesară în acest moment dramatic din istoria noastră comună”, a spus Tusk.
Sybiha a spus că ucrainenii, ca și polonezii, sunt interesați să se asigure că nu există neînțelegeri între cele două țări:
„Fiecare familie are dreptul să onoreze memoria strămoșilor lor cu demnitate”, a spus el.
Mișcarea spre reconciliere în legătură cu masacrele a fost salutată la Kiev într-un moment în care Ucraina cere ca Polonia și alți aliați occidentali să trimită mai mult echipament militar de care e mare nevoie pentru a ajuta la respingerea forțelor rusești.
Acordul preliminar ar putea permite, de asemenea, Varșoviei să furnizeze Kievului mai multe avioane de luptă, discuții care au fost suspendate „din cauza problemei exhumării”.
După anunțul lui Donald Tusk, Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care candidează la președinție în numele partidului Coaliția Civică al premierului Donald Tusk, s-a oferit să reîngroape rămășițele în capitala poloneză.
Rafal Trzaskowski a spus că cimitirul Powazki din Varșovia, unde sunt îngropați mulți polonezi celebri, ar trebui să fie locul de odihnă final pentru victimele masacrelor din Volhynia.
Karol Nawrocki, candidat al partidului de dreapta Lege și Justiție (PiS), a susținut că Institutul Polonez de Memorie Națională, pe care el îl conduce acum, ar trebui să conducă procesul și să se ocupe de exhumări. Nawrocki este un istoric care a condus anterior un muzeu despre cel de-al Doilea Război Mondial în orașul său natal, Gdansk.
Polonia urmează să preia președinția rotativă a UE în ianuarie, și Donald Tusk promite o agendă care va fi în principal despre consolidarea securității și apărării blocului în fața amenințării Rusiei.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: