Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept

Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept
Publicat: 14/10/2020, 22:44

Polonia și Ungaria nu sunt de acord cu introducerea unor clauze de condiționare a accesului la fondurile europene de respectarea normelor statului de drept.

În acest context, autoritățile de la Varșovia au amenințat cu blocarea bugetului UE și a planului de relansare economică post-pandemie, potrivit MEDIAFAX.

„Credem că o astfel de abordare este total incompatibilă cu tratatele Uniunii Europene”, a declarat Elzbieta Witek, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia, după întrevederea cu Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului de la Budapesta.

De asemenea, Jaroslaw Kaczynski, vicepremierul Poloniei și liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a avertizat că ar putea bloca adoptarea bugetului multianual european și a Fondului de relansare economică.

„Va exista un veto. Dacă ameninţările şi şantajul continuă, vom apăra interesele vitale ale Poloniei”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski.

UE propune condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

După summitul UE din iulie, Parlamentul European a salutat acordul privind viitorul buget comunitar şi privind Fondul de relansare economică, dar a semnalat că nu acceptă unele reduceri bugetare şi nici relaxarea condiţiilor privind respectarea normelor statului de drept.

Germania, care deține Președinția rotativă a Consiliului UE, a prezentat un mecanism prin care accesarea fondurilor europene, inclusiv a bugetului de relansare economică post-pandemie, să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept.

Propunerea a fost acceptată în principiu de Consiliul European, care a evitat însă detalierea sistemului, pentru ca planul să nu fie blocat de Ungaria și Polonia, țări acuzate de subminarea independenței justiției și de acțiuni împotriva presei și ONG-urilor.

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat pentru continuarea discuţiilor cu Parlamentul European pentru crearea unui mecanism al Uniunii Europene de condiţionare a accesului la fonduri de situaţia statului de drept, liderul de la Paris subliniind că tema este tratată cu seriozitate.

„Avem un text care a fost discutat în iulie şi care era foarte clar referitor la acest aspect, trebuie să continuăm să lucrăm la acest proiect cu Parlamentul UE. Este o problemă pe care o tratăm serios”, a spus Macron.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că vrea menţinerea acordului din iulie. Acesta susține că Polonia nu va permite „aplicarea arbitrară a diverselor cauze” doar pentru că „Guvernul nostru nu este plăcut”.

La rândul său, Ungaria consideră „inacceptabilă” propunerea Germaniei, a declarat Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, calificând-o drept „un act de șantaj”.

Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat că ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sancţionare în cazul în care nu este menţinut acordul summitului UE din iulie.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text