Polonia SUSPENDĂ dreptul de a solicita azil, cu câteva zile înaintea unui summit european privind migrația

Polonia SUSPENDĂ dreptul de a solicita azil, cu câteva zile înaintea unui summit european privind migrația
Publicat: 15/10/2024, 13:31
Actualizat: 15/10/2024, 13:46

Premierul polonez, Donald Tusk, și-a anunțat partidul despre planurile de a introduce o nouă strategie privind migrația și a declarat că Varșovia va suspenda temporar dreptul de a solicita azil pentru persoanele care trec frontiera din Belarus.

Tusk susține că măsura are drept scop să împiedice Belarusul și Rusia să încerce să destabilizeze Polonia. Începând din 2021, Varșovia și UE au acuzat Belarusul și Rusia că încurajează migranți și refugiați, majoritatea din Orientul Mijlociu și Africa, să călătorească spre Minsk și de acolo mai departe spre frontiera poloneză, scrie Financial Times.

„Dreptul și datoria noastră este să protejăm frontiera poloneză și europeană”, a anunțat Donald Tusk pe platforma de social media X. „Securitatea acesteia nu va face obiectul negocierilor – cu nimeni”.

Decizia Varșoviei riscă să afecteze și mai mult consensul fragil privind politica în materie de migrație și azil dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar, care este deja contestat de partidele de extremă-dreapta în plină ascensiune pe întregul continent.

Decizia lui Donald Tusk vine cu doar câteva zile înainte de un summit al liderilor UE, în cadrul căruia chestiunea azilului va fi subiectul principal.

Reuniune Meloni-Tusk-Scholz, înainte de summitul european

Premierul de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, care se opune de mult timp migrației ilegale în bloc, a invitat un grup restrâns de lideri care împărtășesc aceleași idei, inclusiv Tusk și Olaf Scholz, să organizeze o reuniune pregătitoare la Bruxelles, înainte de summit, potrivit mai multor persoane familiarizate cu propunerea. Scopul întâlnirii ar fi să convină asupra unei poziții comune privind o abordare mai dură a migrației, au declarat aceste persoane.

Bruxelles-ul se confruntă cu o presiune în creștere pentru a da undă verde la ceea ce unele capitale au numit eufemistic „soluții inovatoare” care să le permită să limiteze migrația.

„Îmi amintesc când unii diplomați au început să vorbească despre „soluții inovatoare” acum 18 luni și unii dintre noi am fost atât de șocați încât am căzut de pe scaune. Dar acum acest tip de retorică devine aproape mainstream”, a declarat un diplomat UE de rang înalt implicat în negocierile premergătoare summitului.

Printre propuneri se numără înființarea de „centre” pentru solicitanții de azil, în afara blocului comunitar, după modelul acordului Italiei cu Albania, țară candidată la UE, unde astfel de centre urmează să devină operaționale în această săptămână.

De asemenea, Guvernele încearcă să crească numărul migranților respinși la frontierele externe ale blocului și să intensifice eforturile de returnare a acestora în țările lor de origine.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a scris liderilor UE, prezentând ceea ce ea a prezentat ca „soluții europene pentru o provocare europeană” de abordare a creșterii migrației ilegale.

În scrisoarea adresată liderilor, von der Leyen a afirmat că Bruxellesul va face progrese în ceea ce privește aceste cereri, și va accelera punerea în aplicare a noilor norme UE în materie de azil.

„Ar trebui, de asemenea, să continuăm să explorăm posibilele căi de urmat în ceea ce privește ideea de a dezvolta centre de returnare în afara UE”, a scris ea, adăugând că Bruxelles-ul ar “trage învățăminte” din acordul Italia-Albania.

În Polonia, decizia lui Donald Tusk a alimentat tensiunile din cadrul propriei coaliții de guvernare

Două dintre partidele partenere s-au distanțat de planul lui Tusk, insistând că premierul nu le-a consultat înainte de a face anunțul. Szymon Hołownia, liderul partidului Polonia 2050, a declarat că „restricții atât de severe” nu ar putea fi utilizate ca măsuri preventive și ar necesita aprobarea Parlamentului înainte de a deveni lege.

„Dreptul la azil este „sacru” în dreptul internațional și rezultă din convențiile ratificate de Republica Polonă. Susțin în mod consecvent poziția conform căreia siguranța frontierelor este absolut primordială, dar siguranța nu exclude omenia”, a declarat Szymon Hołownia.

Peste 60 de ONG-uri, inclusiv Amnesty International și Fundația Auschwitz-Birkenau, l-au îndemnat pe Donald Tusk să renunțe la planurile de suspendare temporară a dreptului de azil, spunându-i că volatilitatea regiunii „nu ne scutește de omenie”, scrie The Guardian.

Într-o scrisoare deschisă, coaliția de ONG-uri a afirmat că drepturile și libertățile fundamentale nu sunt subiect de discuție sau negociere politică. „Datorită lor, mii de femei și bărbați polonezi au găsit adăpost în străinătate în vremurile dificile ale totalitarismului comunist”, se arată în scrisoare.

„Trăim în vremuri dificile și nesigure de război, conflicte izbucnind peste tot în lume, iar noi înșine funcționăm pe marginea unui război. Dar acest lucru nu ne scutește de omenie și de respectarea legii”, a afirmat coaliția de ONG-uri.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul...
Am aflat de ce și-a ucis bărbatul din Brașov soția. Noi detalii despre crima care...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev....
Iran vs. Israel, bătălia în avioane militare. Ce aeronavă câștigă confruntarea
Cei 3 copii pierduți de bonă sunt ai unui milionar cunoscut în România. Povestea lor...
Ingredientul din produsul cumpărat des de români, care îi poate lăsa pe șoferi fără permisul...
Povestea lui Mişu, câinele depresiv care stă toată ziua într-un colţ al cuştii. A fost...
"Dau să fac un pas, vine tipul spre mine..." Valentin, bărbatul atacat cu ciocanul în...
Un bărbat a fost zărit în sălbăticie, după trei ani de căutări. Tom a fugit...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Robert Negoiţă: Eu am delegat. Tot ce înseamnă urbanism avizează viceprimarul
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
Avertisment pentru clienții Banca Transilvania. Toată lumea trebuie să declare. Rămâi fără cont
Doliu în lumea artistică din România. A murit o cunoscută scriitoare
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama...
Cum a fost surprins David Popovici în miezul zilei într-un parc din București: “De ce...
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit...
Unul dintre cele mai vechi animale ale Pământului, descoperit în pustietățile Australiei