Polonia, Ungaria și Slovacia anunță că vor menține RESTRICȚIILE privind importurile de produse agricole din Ucraina
Polonia, Slovacia și Ungaria își vor impune propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, au declarat vineri autoritățile din cele trei state, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricțiile din luna mai, care au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene.
Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor mărfuri pentru export către statele în curs de dezvoltare.
„Vom prelungi această interdicţie în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la un miting în oraşul Elk din nord-estul ţării.
„Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez”, a mai spus el, în condiţiile în care Polonia este în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc luna viitoare.
La rândul său, Ungaria a impus restricții privind importul de 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne și miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.
De asemenea, ministrul Agriculturii din Slovacia a urmat exemplul statelor vecine, anunțând propria interdicție privind importul de cereale. Restricțiile se aplică în toate cele trei cazuri numai importurilor și nu afectează tranzitul produselor ucrainene către alte piețe, notează Reuters.
Restricțiile privind exporturile de cereale ucrainene în UE au fost ridicate
Comisia Europeană a ridicat condiționat, vineri, restricțiile de export de cereale ale Kievului în Uniunea Europeană. Bruxelles a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a patru categorii de produse agricole din Ucraina pe piața UE, grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. Raportul relevă că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, distorsiunile pieței din cele cinci state membre de la granița cu Ucraina au dispărut. Este vorba de Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria (care nu are graniță terestră cu Ucraina). La rândul ei, Ucraina se angajează să introducă măsuri restrictive de control pentru a evita o nouă creștere a importurilor venite dinspre UE.
O atitudine constructivă a tuturor participanților implicați în această problemă a ajutat la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țări terțe din afara UE sunt în flux și chiar în creștere, se afirmă în motivația deciziei CE.
Sursa foto: Profimedia