Prima pagină » Știri externe » POLONIA vrea să folosească expertiza japoneză pentru construcția primei sale centrale nucleare

POLONIA vrea să folosească expertiza japoneză pentru construcția primei sale centrale nucleare

POLONIA vrea să folosească expertiza japoneză pentru construcția primei sale centrale nucleare

Polonia și Japonia au semnat un memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare, a anunțat ministrul polonez al Industriei, Marzena Czarnecka, după semnarea documentului, parafat și de viceministrul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei, Shinji Takeuchi.

Acordul vizează introducerea expertizei nucleare japoneze în Polonia pentru a sprijini dezvoltarea infrastructurii nucleare, scrie Polskie Radio.

„Acest memorandum urmărește să aducă în Polonia întreprinderi japoneze din domeniul nuclear, ajutând la construirea capacităților nucleare”, a declarat Marzena Czarnecka.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Tomasz Glogowski, a precizat că acordul nu include angajamente pentru construirea unei a doua centrale nucleare, contrazicând unele informații din presă.

Glogowski a subliniat că memorandumul se va concentra pe colaborarea la nivel industrial, inclusiv schimbul de tehnologie, schimbul de informații, ateliere de lucru și sensibilizarea publicului cu privire la siguranța nucleară.

Versiunea actuală a Programului de energie nucleară al Poloniei, definitivată în 2020, prevede construirea a două centrale nucleare cu o capacitate combinată de 6-9 GW. Compania de stat Polskie Elektrownie Jadrowe va fi investitorul și operatorul principal.

Prima centrală, care ar fi amplasată la Lubiatowo-Kopalino din regiunea Pomerania din nordul Poloniei, va fi dezvoltată împreună cu consorțiul american de energie nucleară Westinghouse-Bechtel.

Conform declarațiilor recente ale guvernului, lucrările de construcție la primul reactor nuclear din Polonia sunt programate să înceapă în 2028, și să fie finalizate în termen de șapte ani de la acea dată.

Ministerul polonez al Climei este așteptat să actualizeze Programul de energie nucleară în acest an, adăugând eventual planuri pentru reactoare modulare mici (SMR).

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și