Pompeii va limita numărul de vizitatori la 20.000 pe zi și va introduce bilete personalizate începând cu 15 noiembrie, într-un efort de a face față turismului excesiv și de a proteja situl, au declarat oficialii sitului arheologic.
În 2023, un număr record de patru milioane de oameni au vizitat rămășițele orașului roman antic, care a fost îngropat sub cenușă și pietre după erupția vulcanică a muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr.
Numărul de vizitatori din 2023 a fost cu o treime mai mare față de cel de anul anterior, scrie BBC.
Directorul parcului arheologic, Gabriel Zuchtriegel, a declarat că numărul de vizitatori ai sitului principal depășește acum o medie de 15.000-20.000 în fiecare zi, iar noul plafon zilnic va împiedica creșterea numărului și mai mult.
„Lucrăm la o serie de proiecte pentru a reduce presiunea umană asupra sitului, care ar putea prezenta riscuri atât pentru vizitatori, cât și pentru patrimoniul care este atât de unic și fragil”, a spus Gabriel Zuchtriegel.
Un număr record de 36.000 de turiști au vizitat Pompeii în prima duminică a lunii octombrie, când intrarea a fost gratuită, a relatat presa locală. Peste 480.000 de turiști au vizitat Pompeii în octombrie în total.
Cea mai aglomerată lună de până acum din acest an a fost mai, când au aproximativ 517.000 de persoane au vizitat Pompeii, sau aproximativ 16.700 de persoane pe zi.
Începând cu 15 noiembrie, biletele de intrare vor fi personalizate, pentru a include numele complete ale vizitatorilor. Un maxim de 20.000 de bilete vor fi eliberate în fiecare zi, cu intervale orare specifice în timpul verii.
Administratorii parcului încearcă să încurajeze turiștii să viziteze alte situri antice legate de Pompei, inclusiv Stabiae, Oplontis și Boscoreale, oferindu-le transport gratuit cu autobuzul.
„Măsurile de gestionare a fluxurilor și siguranței și personalizarea vizitelor fac parte din această strategie”, a spus Gabriel Zuchtriegel. „Ne propunem un turism lent, durabil, plăcut, nu turism de masă și, mai presus de toate, răspândit pe întreg teritoriul din jurul sitului UNESCO, care este plin de bijuterii culturale de descoperit.”
Aproximativ o treime din sit, care oferă cea mai completă imagine a vieții romane de zi cu zi din lume, nu a fost încă excavată.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: