Ponta, la TV Moldova, întrebat despre ingerința în justiție: „Asta este o prostie din România”
Solicitat, la postul Moldova 1 TV, să explice faptul că a intervenit în scandalul Lukoil prin declarații care au fost văzute de multe persoane drept o ingerință în justiție, în contextul în care Republica Moldova învață de la state europene, în primul rând de la România, cum să lupte cu corupția, premierul Ponta, aflat în vizită în Republica Moldova, a răspuns: „E, asta este o prostie din România !”.
El a adăugat că, în România, orice „chestiune economică” este imediat tratată politic, ceea ce este un lucru rău inclusiv pentru Moldova, și a arătat că orice prim-ministru din Europa are în atribuții păstrarea locurilor de muncă și plata taxelor către buget, fără să se preocupe de justiție. Ponta a explicat astfel că, în cazul Lukoil, preocuparea sa era ca angajații companiei să își primească vineri salariile.
„Pentru bugetul României, noi avem mai multe categorii de mari contribuabili, cei care plătesc foarte multe taxe, impozite, accize, ori în momentul în care un mare contribuabil nu mai plătește taxe, e o problemă, pentru că acei bani pe care nu-i mai plătește el, eu ar trebui să-i tai din altă parte, de la școli, spitale, armată, ceea ce nu-mi doresc. Așa încât, intervențiile mele publice – eu nu am vorbit cu procurorii – am spus un lucru pe care l-am spus și îl voi spune în continuare, că orice efort pentru a salva locurile de muncă și modul în care primim taxe și impozite la buget sunt foarte importante. Dacă cineva nu a plătit taxe suficiente, interesul meu este să recuperez acei bani, nu să-i închid pur și simplu afacerea. Dacă se va constata acest prejudiciu de către judecători, atunci trebuie să-l recuperăm de undeva. Dacă eu stau cu un morman de fiare pe care nu mi le cumpără nimeni, nu le recuperez”, a adăugat Ponta.
Întrebat ce înseamnă pentru bugetul României cele 230 milioane euro impuse Lukoil, Ponta a răspuns că este vorba de 0,2-0,3%.
După ce premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, prezent în studioul TV, întrebat despre recentele declarații ale subsecretarului de stat american Victoria Nuland privind amenințările interne la adresa libertății și democrației, a afirmat că Republica Moldova vrea să rezolve problemele existente în acest domeniu mergând pe „căi bătătorite” și cu asistența României, care a reușit să avanseze foarte mult în ultimii ani în acest domeniu, moderatorul TV a replicat că Ponta se confruntă în România cu acuzația că tocmai el ar deteriora tot ce s-a clădit zeci de ani în justiție din punct de vedere al independenței, premierul Victor Ponta răspunzând: „Doamnă, uitați cum facem: dacă vă e dor de dezbaterea politică din România, chemați un om politic care mi-e adversar și ne întrebați. Ideea e următoarea: eu acasă mă preocup de ceea ce în general pentru presa din România și văd că nici pentru dumneavoastră nu e important, și anume viața de zi cu zi a oamenilor. Până o să mă întrebe primarul din Porumbești despre Lukoil și doamna Nuland, mi-a arătat că are 100 copii fără grădiniță. Am fost în multe comune din România și tot nu m-a întrebat nimeni de doamna Nuland, ci m-a întrebat cum ajunge copilul care stă la 8 kilometri la școală”.
Luni, premierul Victor Ponta spunea că procurorul este suveran și independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluție legală care să permită sancționarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, dar și continuarea normală a activității și plata salariilor către angajați.
Ponta a făcut referire și la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentând: „Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România”.
„Îmi exprim speranța ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni și de niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală. Totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă își face datoria și bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte, să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu „Fiat Justitia Pereat Mundi” („Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu „Fiat Justitia”, fără să piară și lumea numai din asta”, a spus premierul.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, să sesizeze Inspecția Judiciară atât în cazul declarațiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât și în cazul afirmațiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft și ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roșca Stănescu.
Inspecția Judiciară urmează să analizeze afirmațiile și să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenței justiției, care va fi prezentat plenului CSM.