Popularitatea Guvernului Olaf Scholz este în scădere, pe fondul nemulțumirilor privind tranziția ecologică și asistența pentru Ucraina
Popularitatea partidelor coaliției guvernamentale din Germania și a cancelarului Olaf Scholz continuă să scadă, iar opoziția de dreapta își consolidează poziția, în contextul crizei bugetare și al costurilor generate de tranziția ecologică și de asistența militară oferită Ucrainei, arată un sondaj publicat vineri.
Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), al cancelarului Olaf Scholz, este la nivelul de 14% (în scădere cu 2%), potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Dimap la cererea postului ARD. Cancelarul Olaf Scholz are o popularitate de 20%.
Alianța ’90/Verzi (ecologistă) este la nivelul de 15%, iar cealaltă formațiune din coaliția guvernamentală, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), are o susținere de 4%, conform publicației Die Welt.
În schimb, opoziția de dreapta își consolidează poziția. Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) este creditată cu 32% din intențiile de vot, iar partidul Alternativă pentru Germania (AfD), considerat de extremă-dreapta, are o popularitate de 21%.
În contextul crizei bugetare, cei mai mulți cetățeni germani (64%) consideră că ar trebui redusă asistența socială, iar 54% cer diminuarea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina.
În plus, 62% dintre cetățeni cred că Germania face deja prea mult pentru protejarea climei și așteaptă acțiuni similare din partea altor state. Alegătorii cred în proporție de 60% că în dezbaterile privind necesitatea protejării climei este generată ”prea multă teamă”.
Cea mai mare popularitate o are ministrul german al Apărării, Boris Pistorius (52%, din cadrul SPD), urmat de ministrul de Externe, Annalena Baerbock (Alianța ’90/Verzi), 38%, și de Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), 32%.
Rezultatele sondajului reprezintă un nou semnal de alarmă pentru coaliția care susține Guvernul Olaf Scholz, în contextul dezbaterilor intense privind bugetul, asistența pentru Ucraina și măsurile drastice propuse în cadrul tranziției ecologice. Dar, deși există disensiuni între partidele coaliției de guvernare, acestea încearcă să evite cât mai mult convocarea alegerilor anticipate, din cauza popularității scăzute. Germania ar urma să organizeze alegeri parlamentare la termen în septembrie 2025.
Foto: Profimedia
Citește și: