Popularitatea lui Merkel scade. De vină este modul în care a gestionat criza refugiaților

Publicat: 05 09. 2015, 08:31
Actualizat: 11 04. 2019, 14:53

Rata susținerii lui Merkel – care a fost criticată pentru lentoarea cu care a condamnat protestele violente de săptămâna trecută față de refugiați, într-un orășel din estul Germaniei – a scăzut cu patru puncte procentuale față de luna trecută, la 63%, potrivit acestui sondaj, efectuat de către Infratest Dimap.

Cu toate că rămâne foarte populară acasă, este vorba despre o scădere neobișnuit de abruptă, în contextul în care fluctuațiile sunt de obicei de un punct sau două pe lună.

Acesta este cel mai scăzut nivel de popularitate pe care-l înregstrează Merkel din decembrie 2012 și până în prezent.

Ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier, unul dintre liderii Partidului Socia Democrat (SPD), a răams cel mai popular politician (72%), în timp ce nivelul susținerii ministrului Finanțelor Wolfgang Schaeuble este de 69%.

Peste jumătate dintre persoanele intervievate s-au declarat nemulțumite de modul în care Merkel a acționat în criza refugiaților, pe care cancelarul a catalogat-o drept o provocare mai mare, pentru Europa, decât criza datoriei din Grecia.

Germania – care are un sistem de azil relativ liberal și prestații sociale generoase – a primit cel mai mare număr de oameni care fug de războiul din Orientul Mijlociu, dar și imigranți „economici” din sud-estul Europei.

Un număr-record de 104.460 de solicitanți de azil au intrat în această țară în august, iar Berlinul se așteaptă ca aproximativ 800.000 de oameni să depună cereri de azil anul acesta – de patru ori mai mulți decât anul trecut.

În pofida acestui aflux, 37% dintre persoanele chestionate sunt de acord ca Germania să continue să primească un număr similar și în viitor, în timp ce 22% cred că țara lor ar trebui să primească și mai mulți. Aproximativ 33% se pronunță pentru acceptarea unui număr mai mic de refugiați.

Peste jumătate dintre persoanele intervievate nu s-au declarat îngrijorate de numărul tot mai mare de solicitanți de azil, dar nivelul acestei îngrijorări este mai mare în fostul Est comunist, unde șomajul este, în general, mai mare decât în Vest, iar extrema dreaptă este mai bine implantată, relevă ancheta.

Sondajul a fost efectuat asupra unui eșantion de 1.001 de alegători, în perioada 31 august-1 septembrie.